Když jsem na tenhle recept narazil, nalákal mě. A také zarazil. Však pochopíte. Pak jsem si ještě musel poradit s angličtinou, ale myslím, že jsem se trefil. Fígl vláčných hranolků tkví v tom, že je osmažíte na oleji a pak vyperete.
.
Potřebujete:
brambory
řepkový olej, nebo slunečnicový
čerstvý rozmarýn
sůl
Jak na to:
Brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky, může pomoci jednoduchý strojek, ale nožem dvě tři porce připtavíte také snadno. Hranolky ponořte do studené vody, nechte je koupat tak 5 minut, pak properte pod proudem vody.
Rozehřejte vyšší vrstvu oleje, dobře poslouží i pánev wok a hranolky, osušené alespoň v kuchyňské papírové utěrce, vložte do oleje. Neměly by být až příliš rozpálený, hranolky potřebujeme mít lehce smažené, ne přepražené. Mělo by stačit 5 minut, aby byly měkké a zezlátlé. Vyndejte z oleje a teď se nelekněte – vyperte je zase ve studené vodě. Nechte okapat, osušte utěrkou.
Na pečící plech dejte pečící papír, přendejte hranolky, přidejte snítku rozmarýnu, můžete ji nasekat, a osolte. Pečte při teplotě 180 °C do zlatohněda.
Až tyhle hranolky ochutnáte, budete vědět, že je to to pravé. A bytem se nenese ten fastfoodovský odér. Naopak!
Hranolky můžete servírovat s kuřecími nugety.