Měla být martinská husa, ale nějak se nezadařilo. Bez husy to prostě nejde. Což takhle zkusit něco jiného? Mladou kachnu nebo snad králíka? Celého? Pro dva? Tak co králičí stehna? To by šlo. Z dětství si pamatuju pečeného králíka docela často, byl z domácího chovu – a také si pamatuju na sklízení sena a práci kolem, ale vždycky jsem měl nejradši přední nohu. Býval, tuším, se zelím a bramborami nebo knedlíkem. Dneska se po létech ke králíkovi vracím v rámci dobrodružné výpravy, sahám po stehnech. Jak tohle všechno dopadne? Prošel jsem si pár receptů odevšad a něco si složil.
.
Potřebujeme:
2 králičí stehna (cca 500 g)
2 lžíce sádla
1 cibuli
5 stroužků česneku
50 g slaniny
kmín
sůl
několik kuliček pepře
100 ml vody
Jak na to:
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a uděláme v pekáči pro maso pelíšek. Maso osolíme, potřeme sádlem, přidáme nakrájenou slaninu, stroužky česneku, které jen rozmáčkneme nožem naplocho, několik kuliček pepře, pokmínujeme a podlijeme vodou.
Pekáč zakryjeme (mám ve zvyku sáhnout po alobalu) a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 90 minut, pak odkryjeme pekáč, maso přelijeme šťávou a pečeme ještě 30 minut. Aby se udělala kůrčička. To už teplotu zmírníme na 180 °C.
Servírujeme s bramborami nebo bramborovým knedlíkem a dušeným zelím na kyselo.
Hotovo.
Dobrou chuť.
KROK SUN KROK