Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.
Kuře po myslivecku | Pollo alla cacciatora | Skoro z italské divočiny | VIDEO
Narazil jsem na recept, který se jmenuje Pollo alla cacciatora, nebo také Chicken Cacciatore, což můžeme přeložit jako Kuře po myslivecku. Nebo že by myslivecké kuře? Proč se tak jmenuje, pátrám. Nejblíže zůstává vysvětlení, že je to jídlo, které čekalo lovce doma po jeho lovecké šichtě. Takže nic ze zvěřiny a tak. Faktem je, že existují recepty, kdy příprava tohoto jídla trvá skoro 2 hodiny nebo také jenom 15 minut, což je verze Jamieho Olivera. Alla cacciatora se podle wikipedie odkazuje na jídlo připravené loveckým stylem – s cibulí, bylinkami, rajčaty, často i paprikami, a někdy také s vínem. Takže už to naznačuje, že verzí je moc. A aby to bylo ještě zamotanější a zajímavější, jsou tu další verze. Viz poznámka níže. Jo, můžete kuřecí maso marinovat hodinu i víc, což tentokrát znamená, že osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a zalijeme vínem. No, půjdeme rychlejší cestou. Už proto, že kuřecí prso je na malé kousky.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
2minuty
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
2minuty
Doba vaření
20minut
Protože je to jídlo v italském stylu, nechybí tradiční trikolora – červená, zelená a bílá. Pokud nakrájíte kuřecí maso na velmi drobné kousky, nemusíte se zdržovat marinováním a můžet jít rovnou na věc. Je to rychlé, svižné a chutné. Pokud narazíte na podobný recept s pomalým vařením, nic proti tomu, záleží na tom, kolik máte času. Tahle verze je určitě rychlejší. Když sáhnete po rajčatech konzervovaných. A pokud rádi více šťávy, můžete přidat ještě trochu rajčatového pyré. Záleží na chuti. A můžete ještě přidat olivy, jako Jamie Oliver, příště zkusím přidat kapary, ty by mi sem víc seděly. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
2minuty
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
2minuty
Doba vaření
20minut
Protože je to jídlo v italském stylu, nechybí tradiční trikolora – červená, zelená a bílá. Pokud nakrájíte kuřecí maso na velmi drobné kousky, nemusíte se zdržovat marinováním a můžet jít rovnou na věc. Je to rychlé, svižné a chutné. Pokud narazíte na podobný recept s pomalým vařením, nic proti tomu, záleží na tom, kolik máte času. Tahle verze je určitě rychlejší. Když sáhnete po rajčatech konzervovaných. A pokud rádi více šťávy, můžete přidat ještě trochu rajčatového pyré. Záleží na chuti. A můžete ještě přidat olivy, jako Jamie Oliver, příště zkusím přidat kapary, ty by mi sem víc seděly. Tak dobrou chuť.
Kuře po myslivecku | Pollo alla cacciatora | Skoro z italské divočiny
Kuřecí prsa nakrájíme na drobné kousky. Rozehřejeme olej a orestujeme kuřecí maso, aby bylo ze všech stran uvařené.
Nakrájené houby (jidášovo ucho a žampiony) přidáme k masu.
Osolíme a opepříme. Přidáme rozmarýn (jehličky ze stonku odrbeme). Promícháme.
Přidáme ančovičky.
Přidáme nadrobno nakrájenou papriku zbavenou semínek – beraní rohy, které jsou tak středně pálivé, použil jsem naloženou. [Můžete dát pečenou papriku a k tomu přidat jednu nakrájenou chilli papričku.] A přimícháme na proužky nakrájenou anglickou slaninu.
Vmícháme prolisovaný česnek.
Zalijeme červeným vínem a povaříme.
Dáme vařit špagety do osolené vody.
Přidáme rajčata i se šťávou. Jakmile se prohřejí, rozbijeme je částečně měchačkou. [Můžete použít i krájená rajčata a třeba ještě trochu rajčatového pyré, záleží na tom, jakou chcete mít konzistenci.]
Přimícháme nasekanou bazalku.
Vmícháme špagety a podáváme posypané parmezánem. Variantou je, že ze špaget na talíři vytvoříme hnízdo, do kterého uložíme kuřecí směs. [Pokud milujete parmezán, přistrouhejte ho.] Bazalka už je jen ozdobou.
Tip:
Cacciatore je nejpopulárnější s dušeným kuřecím masem (pollo alla cacciatora) nebo králíkem (coniglio alla cacciatora). Salamino cacciatore je verze salámová, dochucená pouze s česnekem a pepřem. A jestliže je zmíněno víno, pak existuje mnoho různých variací – například v jižní Itálii cacciatore se často připravuje z červeného vína, zatímco severní části je při vaření součástí bílé víno. A ještě také ecistuje americká verze, která se připravuje s omáčkou Marinara. Jidášovo ucho koupíte běžně v obchodech i u Vietnamců, bývá popsáno jak s ním naložit. Není-li, tak houby namočte aspoň na půl hodiny do vlažné vody, rychle nabydou, takže do jídla pro dva stačí určitě jen dva kousky. No, a malá zkušenost: když houby necháme ve vodě ještě trochu déle, můžete objevit utopeného červíka. Nebo také ne, ale nemusíte se bát hub červivých, často takové prostě nejsou. Já ho tam měl asi kvůli té zkušenosti.