Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.
Květáková pakora | Chuťovka i větší chod
Květák naprosto obsadil moji pidikuchyni. Jedna hlava vystačí určitě na tři jídla pro dva! Už hrál v roli blanšírovaného frajera v kuřecím vývaru, teď přebírá roli předkrmu nebo chuťovky, které ale můžeme považovat i za hlavní jídlo, pokud zrovna chceme něco jen tak pojíst a ne se nacpat. V celé Asii už si tuhle lahůdku připravují dokonce prý i na svatbách a rodinných slavnostech, což obvykle bývá docela početná sešlost, oblibu má také ve Velké Británii, a hlavně Skotsku. A abychom to v Evropě pojali trochu jinak (svateb zase není tolik a hostů také ne), bývá položkou ve fast foodech a v indických a pákistánských restauracích. Variant pakory je docela dost, každá pak má své jméno, a obvykle k nim patří nějaká omáčka nebo dip. Já se inspiroval v Austrálii, která spojuje blízkost Asie a zvyky Evropy.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 30 minut odležení
Doba vaření
15minut
Květákové dobrodružství nazvané Pakora se hodně, ale opravdu hodně podobá našemu klasikému smaženému květáku, což nám tedy nebude cizí. Rozdíl je ve složení těstíčka, které květákové růžičky zabalí. Smaží se v mocné vrstvě oleje, což znamená, že na přípravu padne určitě celá lahev nebo skoro celá. Doporučeno je mít asi osm centimetrů oleje v nádobě. Pamatuji si domácí smažení květáku, který v takové vrstvě nikdy neplaval, ale také fritézy a jiné vymoženosti bývaly neběžné, nebo se v naší domácnosti prostě neobjevily. Co s tím? Malé množství připravovaného květáku (fakt je to porce pro dva) vyřeší menší nádoba s postupným smažením. To se dá docela dobře zvládnout.
Smícháme mouku, mletý koriandr, kmín, chilli a kurkumu, přidáme žloutek a postupně při šlehání metlou přidáváme vodu, aby vzniklo hladké těsto. Těsto pak v uzavřeném boxu dáme do lednice na 30 minut odpočívat.
Mezitím uvaříme květák v osolené vodě, podle velikosti růžiček 3 až 5 minut vaříme, pak ve stylu blanšírování růžičky vyjmeme a dáme do studené vody. Po vyjmutí necháme okapat.
Do nádoby na smažení (použil jsem raději menší kastrůlek než pánev) dáme olej v opravdu silné vrstvě a zahřejeme. Olej by měl mít teploru asi 170 °C, každopádně by se neměl přepalovat. Správná teplota se dá těžko odhadnout, takže pokud máte teploměr, není problém, jinak si můžete pomoci kouskem chleba, který dáte do oleje. Když se do dvaceti vteřin opeče dorůžova, je to OK. A pozor! Olej v takové vrstvě a teplotě při vložení květáku začne dost divoce bublat, takže je vyšší nádoba je pro tento případ lepší, jinak máte olej všude po vařiči. Když máte fritézu, není co řešit.
Květákové růžice obalíme v těstíčku a dáme do horkého oleje. Tolik, aby plavaly, ne naráz! Smažíme tak 3 minuty nebo podle pohledu – aby byly osmažené dozlatova. Smažíme po částech, po vyjmutí první necháme olej zase zahřát, ale to už poznáte sami v akci.
Květákovou pakoru servírujeme zdobenou čerstvým koriandrem, můžeme ještě dochutit solí a k ní si připravíme třeba klasické tzatziky, nebo podobný okurkový dip.
Tip:
Okurkový dip si můžete připravit stejně rychle jako tzatziky, oproti doporučenému receptu jsem tentokrát do nich přidal i lehký jogurt.
Poznámka:
Pakory se připravují nejen z květáku, ale i brambor, lilku, špenátu, paprik či rajčat nebo cibule. Některé ve formě celých kousků, jiné ze sekané zeleniny v těstíčku. To stojí za vyzkoušení, uvidíme. Třeba cibulová pakora se nabízí skoro sama.