Hospodský guláš chutná jinak než ho vaříme. Jak je to možné? Nejspíš nějaké fígle. Tak jsem si našel video šéfkuchaře restaurace U Kalendů Michalem Arnoldem. Vychválil tenhle guláš natolik, že jsem na něj dostal chuť. A od chuti zase není tak dlouhá cesta k realizaci. Sice jsem se s mým šéfem přel, že lze tohle zvládnout za hodinu, ale seknul jsem se. On mi stejně moc nevěřil, protože také vaří. Tak jsem se seknul o hodinu, ale zase na druhou stranu vím, že o pečeném guláši nic netuší. Tu deklarovanou hodinu mi moc nevěřil, takže jen tohle beru zpátky. Tuším, že dobrý guláš zvládne za tři hodiny, já za dvě… Svědkyně našich setkání, Martina, se musí hodně bavit, když my dva se přeme o vaření. Nakonec jsme oba s výsledky svého snažení spokojeni. A pochutnáme si. Třebas jednou zkusí tenhle hospodský guláš. Nebude litovat. Nikdo, kdo si ho připraví! Fakt si pochutnáte!
Potřebujete: |
- 600 g hovězí kližky
- 3 cibule
- sádlo
- 200 g rajčatové passaty nebo kečupu
- 4 lžičky granulovaného česneku
- sůl
- 3 lžičky mleté papriky
- 3 lžičky kmínu
- 500 ml hovězího vývaru
- Nakrájíme cibuli nadrobno. Rozehřejeme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli.
- Přidáme kmín a budeme restovat dozlatova až do tmava.
- Nakrájíme hovězí kližku a dáme do pečící misky.
- Osolíme, opepříme, přidáme česnek a všechno promícháme.
- Rukama pak koření dobře zapracujeme do masa.
- Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut, až se maso zatáhne.
- Do osmahnuté cibule přidáme protlak, v tomto případě rajčatovou passatu.
- Pořádně orestujeme. Přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme.
- Zalijeme černým pivem a necháme chvilku provařit. Zprvu dáme piva jen část, později dolijeme.
- Zalijeme hovězím vývarem. (Dá se připravit, i koupit, tohle není ani vanička ani kostka.)
- Upečené maso přelijeme základem s vývarem.
- Vrátíme do trouby a pečeme tak 90 minut.
- Pak guláš přelijeme do hrnce. Pokud je konzistence řidší, můžeme zahustit strouhaným starým chlebem. To nebylo třeba. Přidáme majoránku. Promícháme. A je hotovo.
- Podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.