Já vím, guláš není nic, co by nikdo neuměl. Receptů jsou mraky, každý dobrý. Tak co s tím? Opakovat? Jo a ne.
Opravdu dobrý guláš | Tohle je fakt bomba!
Potřebujete: |
- 650 g hovězího masa – krk, kližka, karabáček, vše z býčka
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku – jemně nasekáme
- 1 sladkou červenou papriku
- 50 g sádla
- 100 g krájených rajčat – jo, těch z konzervy
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 2 lžičky hladké mouky
- 750 ml hovězího vývaru
- vodu
Jednotky:
Jak na to:
- Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
- Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
- Přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
- Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
- V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
- Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Tip:
A pokud chcete ochutnat nějaké extrabuřty, zkuste Americký guláš nebo rovnou špekáčkový a třeba i jeho variantu. Také skvěle chutnají! Vyzkoušeno, samozřejmě.