Kuličky z mletého masa, to známe, jedno z lákadel na nákup v IKEA jsou také švédské kuličky, ale co třeba zkusit něco trochu jiného? Kouká se na nás tuňáková konzerva a vedle pak krájená rajčata. To se přece dá smíchat.
Špagety s tuňákovými kuličkami
Potřebujete: |
- 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (po 120 g)
- 70 g strouhanky
- 1 vejce
- 120 g špaget
- 1 konzervu krájených rajčat (200 g)
- 4 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- pažitku
- vodu v případě nutnosti, lžíci nebo dvě
- 1 lžíci olivového oleje
Jednotky:
Jak na to:
- Smícháme scezené kousky tuňáka se strouhankou, vejcem, pepřem, solí a pažitkou. Přidáme nasekaný česnek. Z hmoty vytvoříme kuličky tak asi velikosti golfového míčku. Pokud se hmota drobí, přidejte trochu vody. Výsledkem je kompaktní hmota.
- Lžíci oleje rozehřejeme a na pánvi opečeme tuňákové kuličky. Tak si 5 až 8 minut. Osmažené kuličky dáme stranou na papírovou kuchyňskou utěrku.
- Špagety uvaříme podle návodu. Mezitím na pánev, kde jsme smažili kuličky, dáme nasekaná rajčata a mírně povaříme. Přidáme asi lžíci vody ze špaget, promícháme a ještě trochu povaříme, aby se vytvořila omáčka.
- Kuličky vrátíme na pánev a prohřejeme v omáčce 5 minut.
- Špagety scedíme a rozložíme na talíř, přes špagety dáme omáčku s tuňákovými kuličkami a posypeme nasekanou pažitkou.
Tip:
Pozor na některé tuňákové konzervy, některé obsahují místo kousků ryby jenom jakousi drť. Byť by nám to nemuselo v případě kuliček vadit, je rozhodně lepší mít místo rybího bláta kousky ryb.
Pokud máte konzervu tuňáka v oleji, nikoliv ve vlastní štávě, slijte olej. Štávu tuňáka ovšem můžete použít při tvoření hmoty na kuličky, má příchuť ryby, voda na ředění také stačí.