Špekáčky začínají být zajímavé, zase se do nich vrátilo maso. Alespoň do některých, které spíše koupíte u řezníka. Můžeme vyrazit za humna, ulomit patřičný klacek, nařezat a na ohýnku opékat na ježka. Jenže, kde dneska máte humna. A také, ono to s tím ohýnkem v přírodě to není nijak jednoduché. Na balkoně tohle provozovat nedoporučuju, snad na zahrádce, máte-li. Ale můžeme si špekáčky připravit i jinak, sice bez ohýnku.
Špekáčky se zelím na pivu | Rychlá jízda k večeři
Potřebujete: |
- 2 špekáčky což je asi 200 g
- 1 lžíci rostlinného oleje nic aromatického, raději řepkový
- 1 větší bramboru
- 2 lžičky celozrnné hořčice
- 250 g kysaného zelí
- 150 ml piva libovolné značky
- hladkolistou petržel
Jednotky:
Jak na to:
- Připravte si vše, co potřebujete.
- Nakrájíme špekáčky na kolečka a brambory na kostičky.
- Rozehřejeme si olej a na střední teplotě opečeme špekáčky z obou stran. Teplotu volte střední, nechceme mít přece cosi, co připomíná dřevěné uhlí. Stačit by měly asi 3 minuty. Dobře opečené špekáčky vyndáme z pánve a dáme stranou.
- Do pánve, kde byly ještě před chvilkou špekáčky, dáme brambory a opékáme je dozlatova.
- Přilijeme do opečených brambor pivo.
- Přidáme ještě zelí a vše promícháme.
- Nezapomeňte přidat také celozrnnou hořčici. Záleží na vás, zda jenom jednu lžičku nebo dvě. Dobře promícháme a vaříme na střední teplotě asi 2 minuty.
- Pánev zakryjeme a ještě podusíme asi 3 minuty.
- Vrátíme do pánve špekáčky, promícháme a vaříme ještě asi 10 minut.
- Ve finále posypeme nasekanou petrželkou, promícháme a necháme chvilu na vypnutém vařiči dojít.
Tip:
Pokud zrovna nemáte nebo nechcete špekáčky, můžete je zaměnit s libovolnou klobásou nebo i točeným salámem.