Zase mi někdo bude chtít vyprášit kožich, že mluvím o tresce a přitom je v receptu filé. Filé aljašské tresky. Tak je to treska nebo to není treska? Ale tyhle pseudopůtky házím za hlavu. Jasně, mohl bych zajít do seafood obchodu a pořídit si tresku jako takovou, to by byla pak jiná, jenže, co když mi stačí filé? Ha? Jasně, že můžete podle tohoto receptu připravit obojí, takže každý má možnost volby.
Treska s čerstvou rajčatovou salsou | Filé je milé
Potřebujete: |
Pečené brambory
- 300 g malých brambor
- 1 lžičku olivového oleje
- 1 lžičku provesálského koření
- 1/4 lžičky soli
Salsa
- 10 cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku jemně nasekáme
- 1 šalotku nakrájíme nadrobno
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 špetku soli
Ryba
- 300 g filé aljašské tresky
- 2 lžičky provensálského koření
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci másla
Jednotky:
Jak na to:
- Brambory omyjeme, necháme ve slupce. Pokud jsou větší, můžeme je překrojit na čtvrtiny. Zalijeme olejem, přidáme koření a sůl.
- Dobře promícháme, aby se brambory ve směsi obalily.
- Dáme je do zapékací misky (lépe se nimi pracuje, ale když zvolíte plech s pečicím papírem, nic nepokazíte). Pečeme v předehřáté troubě na 210 °C asi 20 až 25 minut. V polovině pečení brambory promícháme (stačí zatřást zapékací miskou).
- Mezitím si připravíme rajčatovou salsu. Cherry rajčátka nakrájíme alespoň na osminy, česnek jemně nasekáme, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a zalijeme citronovou šťávou. Osolíme a promícháme. Během přípravy dalšího kroku salsu několikrát promícháme.
- Filé tresky osolíme, pokmínujeme, přidáme provensálské koření a pokapeme olejem. Kousky ryby pak zaprášíme hladkou moukou.
- V pánvi na rozehřátém oleji s máslem filé opečeme na středním plameni, tak asi 5 minut z každé strany.
- Podáváme filé s pečenými brambory, rajčatovou salsou a můžeme ozdobit lístkem bazalky.