Narazil jsem na ni náhodou, video plné typických amerických (mimochodem docela šílených) gest, ale šílenost prostě k Američanům sedí, připadají si ve svém živlu, šokuje to, ale mile a koneckonců i do kuchyně se to hodí. Emma Christensen ze San Franciska je editorkou The Kitchn a absolventou školy pro kulinářské umění v Cambridge (neplést s britskou Cambridge, tohle je v Massachusetts), napsala knížku Pravdivé vaření a vaření je lepší než pivo (tak asi můj šílený překlad slovních hříček) a tak jsme asi na správné adrese. Trochu mi připomíná někdejší kolegyni, kterou tu mám i na videu, ale Emma je střela a střelenější. Aspoň u vaření není nuda. A to by být neměla. Vlastně má Emma pěknou řádku videí o tom jak vařit. Docela podívaná.
Porce | Doba přípravy |
2-4 osoby | 10 minut |
Doba vaření |
180 minut |
|
|
|
Potřebujete: |
- 900 g vepřových žebírek
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 15 g kořenící směsi Rub uzený
- 150 ml grilovací omáčky
- Pekáček vyložíme alobalem a vložíme grilovací mřížku.
- Žebírka potřeme z obou stran hořčicí, třeba dijonskou a posypeme opět z obou stran kořením. Správně by se mělo do masa vmasírovat. Tentokrát je to hrubě mletá grilovací směs, kterou Kotányi nabízí jako rub uzený.
- Vložíme do předehřáté trouby a přepneme na gril. Pečeme 5 minut spíše ve střední části trouby a pak přepeneme na funkci trouby, pečeme při teplotě 180 °C asi 90 minut. Pak zakryjeme alobalem, přesuneme pekáček níž a pečeme 60 minut.
- Žebírka vyndáme z trouby.
- Potřeme grilovací nebo BBQ či steakovou omáčkou.
- Opět zakryjeme alobalem a vrátíme do trouby. Pečeme v nižší části trouby ještě při teplotě 160 °C asi 30 minut.
- Žebírka rozdělíme podél kostí a podáváme.
Grilovaná žebírka v troubě můžete zkusit i podle dalšího receptu. Ale tady se neobejdeme se bez piva, tedy bez stoutu.
Infododatek k receptu:
Co je to rub uzený?
Kořenící směs patříci mezi ruby. Ruby (čti „raby“) jsou hrubozrnné kořenící směsi, které se ručně nasucho vmasírují do masa, ryb či zeleniny. Odtud název rub, který označuje vtírání koření do jídla. Ruby jsou vhodné při grilování, smažení i pečení. Lze z nich připravit také skvělou marinádu na bázi oleje, jogurtu či másla. Výrobce uvádí ve složení sůl, uzenou papriku, hnědý cukr, chilli, rozmarýn, papriku, pepř, tymián a římský kmín. Směs si samozřejmě můžeme namíchat doma. Receptů je na ni dost. A také můžeme zkusit vlastní fantazii. Vodítko už máme.
Steak omáčka, kombinuje bílý, zelený a černý pepř pro vyváženou a příjemně pikantní chuť, vyrábí Spak. Můžete sáhnout i po jiné omáčce, případně si ji také připravit doma.