Tohle jídlo si objednáte skoro v každé hospodě, pokaždé chutná jinak, ostatně hospodský guláš má svoji vlastní specifickou chuť, ale nebudeme se snažit o totéž. Uděláme si gulášek svůj vlastní. Že to není objev? Řekové vaří guláš, který je jako polévka a pokud v taverně zjistí, odkud jste, hned vám řeknou, že nedostanete to, čemu doma guláš říkáte. Guláš po česku je prostě český guláš. S Maďary to má trochu společného. Ale to není na škodu, že jo?! A nic nebrání tomu se do guláše pustit. Že máte svůj recept? To je mi jasné, ale tady mi nic nebrání o něm mluvit. Říká se, že cibule má být v guláši tolik co masa. Skoro je to tak. A musí být vždycky guláš jenom s knedlíkem? Jasně, že k němu můžete přikusovat krajíc čerstvého voňavého chleba nebo dát slovo těstovinám.
.
Potřebujete:
500 g předního hovězího
5 cibulí (žlutou můžeme ještě doplnit šalotkou)
vepřové sádlo
3 stroužky česneku
2 lžičky sladké papriky
trochu kmínu
sůl
pepř
špetku majoránky
sušené houby (můžete vynechat)
Jdeme na to:
Maso nakrájíme na menší kostky, na sádle pak osmahneme, aby se maso zatáhlo. Ke konci přidáme trochu kmínu. V kastrolu rozpustíme další část sádla a pak osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když je cibule téměř hotová, přidáme dvě lžičky sladké papriky a pořádně promícháme, pak zalijeme trochou horké vody, aby paprika nezhořkla a smícháme s připraveným masem. Přilejeme horkou vodu, osolíme a opepříme. Přidáme nastrouhaný nebo utřený česnek a dusíme pod pokličkou. V této chvíli můžeme přidat trochu sušených hub (ty napřed namočíme na chvíli a scedíme). Nebo místo hub třeba sterilovaný hrášek. Gulášek zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme ve studené vodě a necháme ještě povařit. Dochutíme majoránkou.
Hotovo!
Dobrou chuť.
Dejte si k tomu jenom chleba nebo vařené brambory, zeleninový salát, nasekanou cibuli. Vše je dovoleno.
CIBULE je základ guláše, stejně jako její rovnocenný partner – maso. Nakrájíme ji nadrobno. Ke žluté cibuli můžeme přidat i šalotku.
MASO SE MÁ ZATÁHNOUT a toho docílíme opečením na sádle. Maso by mělo zešednout. Můžeme samozřejmě napřed založit cibulku a pak přidat masové kostky, ale aby se cibule nepálila, je lepší cibuli i maso osmahnout odděleně. Pak vše smícháme a dusíme na mírném ohni.
V PŮLI CESTY, napřed cibuli s masem dusíme v menším množství vody.
PŘÍLOHA v podobě těstovin narušuje klasiku knedlíkovou. Zkuste je, uvidíte, že je to také dobrá volba.
A navíc třeba:
TROCHA SUŠENÝCH HUB udělá z gulášku zajímavé jídlo, můžete je přidat, ale nemusíte.
HRÁŠEK může dodat gulášku také zajímavou chuť.