Kdykoli narazíte v receptu na položku „vývar“, musíte volit, zda do jídla přihodíte koupenou kostku nebo budete připraveni a vývar máte nachystaný. Ono to dá trošku práce, ale zase ne tolik. Jen s tou možností musíte počítat. Může být zeleninový, hovězí nebo drůbeží, tedy v našem případě kuřecí.
.
Potřebujete:
kuřecí skelet, nebo kousky kuřete
mrkev
cibuli
řapíkatý celer
celé nové koření
celý černý pepř
sůl
.
Jak na to:
Kuřecí skelet vložíte do vody a přivedeme k varu. Jakmile se začne tvořit pěna, a ona začne, odstraníme jí pomocí naběračky nebo velké lžíce. K vývaru přidejte koření, stačí tak dvě kuličky nového koření, tři kuličky pepře a přidejte nakrájenou zeleninu. Cibuli půlím, ale nechám jí slupku, která pevně drží. Mírně vývar přisoluji (tuhle jsem na sůl nějak zapoměl, tak vznikl vývar bez soli…) Nechte vařit. Tu a tam se ještě objeví pěna, tak jsi znovu odstraníme. Vaříme pomalu, stačí tak asi 2 hodiny. Vyndáme kuře i zeleninu a vývar přecedíme přes plátýnko. Já z nouze používám kuchyňské papírové utěrky.
A teď máte dvě možnosti.
Buď si vývar zamrazíte pro další použití, nebo uchováte ve sklenicích v ledničce pro případ až narazíte v receptu právě na vývar, nebo si uděláte polévku. To pak kuřecí maso oberete, zeleninu nakrájíte a vrátíte do vývaru. Když přidáte ještě spařené oloupané rajče, už je to polévka. Nebo přihodíte trochu vlasových nudlí. Stačí dochutit solí a pepřem.
Hotovo!
Dobrou chuť.
Zelenina do vývaru.
Kuřecí vývar s masem, zeleninou a vlasovými nudličkami.