Nedalo mi to si trochu pohrát se slovíčky, uvidíte. Totiž celý fór tohoto receptu spočívá v tom, že dvě hodiny nesmíte vidět vůbec nic. Ani nahlížet! Ani jedním očkem! Je to recept trochu pro pohodlnější kuchaře, něco ve smyslu vaříme v jednom hrnci. Tady se peče v jednom pekáči. A když servírujete, jste sekáči!
Příprava je jednoduchá, všechno je tak trochu brnkačka. Ale jestli začínáte vařit půl hodiny před podáváním večeři, rovnou si namažte chleba.
.
Potřebujete:
brambory
kuřecí paličky
rajče
velkou cibuli
5 stroužků česneku
rozmarýn
tymián
sůl
pepř
olivový olej
1 šálek kuřecího vývaru
slanina
(Že neudávám množství? To odhadnete podle počtu lidí u stolu a jejich apetitu. Mně stačily čtyři brambory, cibule, česnek, rajče a pět kuřecích paliček pro dva lidi. Proč lichý počet paliček? Můžeme si vymyslet historku o tom, který možná bude chtít ještě přidat, ale pravdou je, že v balení, které jsem koupil, byl paliček pět.)
Jak na to:
Oloupeme brambory, cibuli, česnek a všechno nakrájíme. Brambory na plátky, cibuli na plátky a česnek nadrobno nasekáme. Plech na pečení pokapame olivovým olejem. Troubu si zapneme na 150 až 160 °C.
Nakrájené brambory, cibuli i česnek dáme do větší mísy, přidáme rozmarýn a tymián (po lžičce čerstvých bylinek nebo tak stejně sušených), osolíme, přidáme mletý černý pepř a decentně promícháme. Rukama je to citlivější, velkou lžící na míchání salátu to ale také jde. Všechno se v míse pěkně propojí. A teď s tím šup na plech!
Rozprostřeme na plechu tu změť brambor, cibule a česneku, přidáme na kolečka nakrájené rajče (ale můžete ho z receptu vypustit, dal jsem ho tam z úsporných důvodů – aby mi nezbylo a estetických – kvůli barvě). Navrch poklademe kuřecí paličky, posolíme a opepříme ještě jednou. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Fakt si ho připravuju do foroty, protože už jsem na tom tak, že se objevuje v receptech docela často, ke kuřeti sedí a nouzové kostky nechávám stranou pro ty, kterým vaření vývaru nesedí. Můžeme posypat ještě pokrájenou slaninou. Tak a ještě tu zmíněnou čepici.
Pekáček zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na oněch 150 až 160 °C dvě hodiny. Po celou dobu troubu neotvíráme! Pak sejmeme alobal a dopečeme tak pět šest minut (teplotu můžeme zvýšit na 180 °C) podle toho, jak chceme mít kuřecí paličky i brambory dozlatava. A servírujeme.
Dobrou chuť!
KROK ZA KROKEM
Brambory, cibule, rajče…
Nakrájíme na plátky a smícháme všechno v míse…
Rozprostřeme na pekáček…
Přidáme kuřecí paličky...
Přidáme plátky rajčete…
Přilijeme kuřecí vývar…
Ještě posypeme nakrájemnou slaninou, posolíme, popepříme…
Překryjeme alobalem… A pečeme 2 hodiny při teplotě 150 až 160 °C. Neotvíráme troubu!
Skoro hotovo! Sejmeme alobal, mírně zvýšíme teplotu a pár minut ještě pečeme.
Dobrou chuť!