Růžičková kapusta mě lákala až nalákala. Pikatnost jídlu dodávají vločky chilli a časově jde o nenáročnou večeři, takže pokud máte po ruce domácí kuřecí vývar, můžete se pustit do vaření. Recept je pro dva, ale jednoduše si ingredience znásobíte pro větší rodinu. Spíše přidáte hlavně víc masa a kapustiček.
Překvapivě jednoduchá a efektní večeře, určitě žádná nuda…
.
Need:
kuřecí prsní řízek (vystačil jsem si opravdu s jedním)
2 lžíce oleje (nasadil jsem řepkový, může být i slunečnicový)
3 lžíce másla
lžičku soli
1/2 lžičky mletého černého pepře
střední červenou cibuli
4 stroužky česneku
10 kapustiček
šálek kuřecího vývaru
vločky chilli
1 and 1/2 teaspoon lemon juice
leaf parsley
1/3 šálku strouhaného parmezánu
těstoviny
Kuřecí prsní řízek mi někdy při vaření dělá neplechu a je tužší, proto maso předem zvláčňuji naložením do podmáslí nebo stačí i do obyčejného jogurtu. Maso šoupnu do mikrotenového sáčku, přidám podmáslí nebo jogurt, zakroutím tomu krkem, prohňahňám, aby maso pěkně obalilo, zakroutím tomu krkem, čímž se vytvoří jistý tlak – ale nepřežeňte to, jinak budete mít v ruce bombu, která praskne a veškerý obsah najde všude možně na sobě i v kuchyni. Sáček pojistím ještě jedním, pevnějším a šup s tím do chladničky na nějaký čas. Stačí dvě hodiny, když to stihnete udělat ráno, večer je maso nachystané. Pak ho opláchnu ve studené vodě a jde se na věc. Chvilku mi trvalo pořídit mušle, které jsem k jídlu umanutě chtěl, ale teprve, když jsem to vzdal a smířil se s jinými těstovinami, zakopl jsem na poslední chvíli v obchodě právě o mušle, takže spokojenost.
Jak na to:
Kuřecí řízek posolte a opepřete z obou stran, na pánvi si rozehřejte lžíci oleje se lžící másla na střední teplotě a řízek opečte, about 4 until 5 minutes each side. Pak maso dejte stranou a nechte 5 minut odpočívat. Potom nakrájejte řízek na plátky.
Nakrájete si červenou cibuli nadrobno, nasekejte česnek i petržel a kapustičky nakrájejte na čtvrtiny (konce košťálů kapustiček můžete předtím seříznout).
Do pánve, kde jste pekli kuře přidejte zbývající lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a orestujte, přidejte nasekaný česnek, kapustičky nakrájené na čtvrtiny, vývar a vločky chilli (carefully, jsou pořád ostré, tak jen tolik, kolik snesete – prostě decentně!). Promíchejte, přiklopte poklicí a vařte asi 5 minutes, aby kapustičky změkly.
Pak přidejte na plátky nakrájený kuřecí řízek, citronovou šťávu, nasekanou petržel, parmezán a zbývající dvě lžíce másla, osolte a opepřete. Promíchejte a dejte stranou, nechte ještě chvilku zakryté.
V osolené vodě uvařte těstoviny, moje mušle se podle návodu na sáčku vaří 12 until 14 minutes, tak jim to dopřejte. Když jste je začali vařit v momentě než jste začali restovat cibuli, vyjde vám to časově akorát…
Přidejte k porci plátek citronu a je hotovo.
Enjoy your meal.
KROK ZA KROKEM
Kuřecí prsní řízek osolený a opepřený osmahneme z obou stran na lžíci oleje a lžíci másla. Plamen je na střední teplotě. Na každé straně pečeme asi 4 until 5 minutes. Pak maso dáme stranou a necháme 5 minut odpočívat.
Do výpeku přilejeme zbývající lžíci oleje a vložíme najemno nakrájenou červenou cibuli a orestujeme.
Přidáme po chvilce nasekaný česnek a zamícháme.
Do cibulky s česnekem přidáme na čtvrtina nakrájené růžičkové kapustičky a kuřecí vývar.
Přidáme vločkové chilli. Toss, přiklopíme a vaříme asi 5 minutes.
Maso nakrájíme na plátky.
Plátky masa vložíme do pánve s kapustičkami.
Přidáme zbývající dvě lžíce másla, citronovou šťávu a nasekanou listovou petržel. Salt and pepper.
Přidáme nastrouhaný parmazán. Toss.
Finished. Přidáme na talíř k uvařeným mušlím, dozdobíme plátkem citronu.