Kousky masa a zeleniny na špejli. Skoro známá klasika. Tentokrát si zahrajeme na blízkovýchodní kuchyni, kebab nebo také kebap je z arabštiny a dělá se různých mas, přičemž vepřové Arabové vyloučili ze svého jídelníčku, ale to si dělají škodu. Neřeším jejich problém, když si kebab tentokrát uděláme z kuřecího masa. A můžete tomu říkat třeba i špíz, jako se jídlu na špejli říká v Německu, ražniči jako v Srbsku nebo šašlik jako v Gruzii, Rusku, Arménii, Ázerbajdžánu, Uzbekistánu a na Ukrajině, původně šašlik znali Tatarové. Ale dost úvah. A řecký gyros je jenom příbuzný kebabu. V kebabu prý nikdy vepřové, v gyrosu ano. Ale je to na nás a naší chuti. V každé zemi mají své recepty, zkusme tenhle.
.
Need:
5 stroužků česneku, hrubě nasekaného
kousek čerstvého zázvoru, hrubě nasekaného; kousek je tak 1 until 3 cm
1 pomeranč (pro šťávu a trochu kůry, jenom by ta kůra neměla být chemicky ošetřená)
3 jarní cibulky, zase nasekané nahrubo
2 lžíce medu
1 lžíci sojové omáčky
2 lžíce rostlinného oleje
2 kuřecí prsní řízky bez kůže a kosti, nakrájené na kostky
žampiony
cherry rajčátka
1 červenou papriku, zbavenou semínek a nakrájenou na kousky
salt
How do you:
Rozmixujeme česnek, zázvor, jarní cibulky do pasty. Přidáme med, šťávu z pomeranče, sojovou omáčku a olej, vše znovu rozmixujeme. Můžete přidat i pomerančovou kůru, nasekanou, aby se lépe mixovala. Jenom musím dodat, jak se to píše všude, že by neměla být chemicky ošetřená. Protože si takové bio pomeranče nepěstuju, riskuju. Pomeranč opláchnu a kůru používám. Tolik, aby mě to ohrozilo zase kůry nepoužívám. Takže je to na vaše vlastní triko! Ale buďte v klidu, kůru můžete koupit i sušenou (doufám, že není ošetřená) a nebo ji úplně vynechat.
Marinádu přelijeme na kostky masa (to můžeme před nakládáním mírně osolit, pokud opravdu trváte na soli v jídle, ale pamatujte, že sojová omáčka také umí své) a necháme marinovat alespoň hodinu, lepší je nechat v chladu přes noc. Maso se mnohem víc provoní.
Než budeme chystat kebab, přidáme k marinovanému masu žampiony, tak na půl hodinky, aby získaly také tu chuť z marinády.
A můžeme napichovat. Na dřevěné špejle napíchneme kuřecí maso, cherry rajče, žampion a kousek papriky. Opékáme na grilovací pánvi z každé strany tak baj voko 7 until 8 minutes. The trick is, že při pečení kebab otáčíme rovnoměrně a také rovnoměrně čas od času poléváme marinádou dokud není kebab rovnoměrně opečen.
Teď už jenom servírovat.
Posypeme kebaby nasekanou jarní cibulkou
Jíme rukama, jako přílohu můžete podávat opečený toastový chléb. Nebo chleba arabský (dá se normálně koupit v supermarketu) a pokud chcete, tak můžete jako přílohu zvolit rýži. To už bych přece jen doporučoval příbor.
A můžete si nabídnout i nějakou dobrou omáčku, třeba itzatziky.
Finished.
Enjoy your meal.
KROK SUN KROK
Marinované maso, ke kterému jsme ještě na půl hodiny přidali rozpůlené žampiony, navlékáme na špejli. Střídačka: maso, žampion, červená paprika, cherry rajče a jedeme znova tu samou řadu.
Teď už dáme na rozpálenou pánev. Vždycky (až na výjimky) přidávám na grilovací pánev trochu oleje.
Grilovací pánev má na dně žebra, mezi nimi je trocha oleje, všechno funguje skvěle. Jenom je dobré věci hlídat.
Při pečení kebab rovnoměrně otáčíme a také ho tu a tam přelijeme zbylou marinádou.
Před servírováním posypeme kebab nasekanou jarní cibulkou. Podáváme s arabským chlebem, třeba.
Takže arabský chléb, nebo také pita. Dá se koupit, dá se také upéct doma, pokud to máte třeba do Billy daleko. Mám chuť do toho jít a pitu zkusit domácí.
Zase to říkám: Jestli se bojíte, že maso kuřecích prsíček je moc suché, můžete to ho naložit alespoň na hodinu (noc je lepší) do podmáslí nebo naložit do obyčejného jogurtu. V případě, že maso marinujete, tak to vlastně ani není tak nutné.