Tenhle recept vlastně vznikl na objednávku a matně si vzpomínám, že se něco podobného u nás také dělávalo. But how? Prescription, ten mi v hlavě neuvízl. Tak si s tím budeme muset poradit. A nemůže to být komplikované, je to prostě bramborák s uzeným a zelím navíc. Brnkačka, dá se říct. A také tak trochu rekonstrukce a dost improvizace. Základ je bramborák, to se dá uhrát.
.
Need:
4 potatoes
5 stroužků česneku
2 lžičky majoránky
1 lžička pepře
salt (podle chuti)
2 egg
150 ml mléka
2 1/2 tablespoons flour
250 g uzeného masa (já měl k dispozici krkovičku)
150 until 200 g sauerkraut (případně ho překrájíme)
sádlo
olej
How do you:
Brambory nastrouháme, necháme chvíli stát a pak odlijeme přebytečnou vodu. Přidáme mléko, egg, majoránku, pepř a sůl. Promícháme a přidáme mouku. Opět promícháme.
Na troše sádla osmahneme opravdu nadrobno nakrájené uzené maso. Přidáme kysané zelí a chvíli podusíme. Já chvíli beru tak od pěti minut, tady jsem nechal deset.
A pečeme. Decentně. Takže pomalu, žádná divočina. Doporučuju lívanečník, uděláte hned čtyři placky, s mou maličkou pánví je to skoro odvážná akce. Prostě jste pomalejší… Ale můžete péct i na větší pánvi – pak si můžete trhat sousta. Jak chcete.
Pokud chcete připravit bramboráky pro dva, stačí vám tak jedna velká a jedna menší brambora a jedno vejce. Ostatní ingredience uberte úměrně. Jinak strávíte u plotny půl života a druhou půlku budete jíst bramboráky. No, dělám si srandu. Třeba na menší oslavu se hodí udělat tyhle placky, hosty potěší, že mají něco jiného než klasické jednohubky. Ale to už je na vás.
KROK SUN KROK
Nakrájené uzené, kysané zelí a nastrouhané brambory. To je začátek.
Uzené orestujeme na troše sádla.
Přidáme zelí (můžete ho pokrájet i na menší kousky). Společně podusíme.
Do nastrouhaných brambor přidáme mléko, egg, majoránku, kmín a osolíme.
Do směsi brambor přidáme dušené zelí a uzené maso…
Pečeme na pánvičce s trochou oleje. Tahle má průměr 12 cm, postačující. Můžeme také požít lívanečník, placky bude přirozeně menší, nebo pánev máme placku jako hrom.
Placku obrátíme, když jsou patrné okraje už opečené. Při pečení je dobré pánvičku několikrát trhnout, aby se placka nepřilepila a zůstala volná. Otáčení je trochu peklo, ale zkuste to. Teplotu udržujte střední, aby se placky pekly, ale nepálily. Při dávání směsi do pánvičky trochu nasviníte, otáčení placky se také neobejde bez nějakých těch méně estetických záležitostí na plotně. Až vychladne, prostě ji zase pěkně vyčistím…
Finále!