Richard Blais je americký kuchař (ročník 1972), předvádí se v soutěžních reality show (a zvítězil v Top Chef All Stars, restauratér, inovátor, newyorský maraton zaběhl za 4:31:54 a také autor knížky Z mé hlavy na váš talíř a následujícího receptu. Půjčil jsem si tedy jeho recept, stejně jako jiní, jejichž nudnější varianty možná taky objevíte, ale zachoval jeho identitu. Mám rád mleté maso a ledacos jsem už zkoušel. I ty koule. I s paprikou, kvůli které je označil jako gulášové. Takové koule patláme asi všichni, ale když k tomu něco přidáte navíc a jinak, může to být originální. Pojďme na to.
Potřebujete:
na koule:
500 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
1 cibuli
2 stroužky česneku
strouhanku, asi 2 vrchovaté lžíce (plus v záloze ještě trochu, podle hustoty hmoty)
1 velké vejce
1 lžičku maďarské papriky
sůl
pepř
olej
na marmeládu:
400 g červeného zelí
2 šálky červeného vína*
1/2 šálku červeného octa
1/2 šálku cukru
1 lžíci soli
*) šálek počítejte tak asi 230 ml, dva šálky 460 ml
Jak na to:
Ve velké míse smícháme všechny ingredience na masové koule. Z připravené hmoty vytvoříme koule tak asi o velikosti golfového míčku. Pokud bych měl dělat jednohubky, tak bych volil spíše velikost míčku na stolní tenis.
Na pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a opečeme koule dohněda ze všech stran. Pak koule přendáme na plech (můžeme ho vyložit pečicím papírem) a při teplotě 200 °C necháme péct 8 až 10 minut, aby se pěkně propekly.
Na marmeládu smícháme všechny ingredience a vaříme nejlépe v silnostěnném hrnci při střední teplotě dokud se nerozpustí cukr a tekutiny nezredukují.
Šálek vařeného zelí dejte do mixeru a vytvořte pyré. Tohle je jistě Richardův nápad! Pyré vraťte k zelí, promíchejte a nechte trochu zchladnout.
Hotovo.
Koule servírujeme do hnízdečka marmelády, pěkně s párátkem. Pokud ale potřebujete přece jen přílohu, zkuste dušenou rýži či brambory v různých podobách. Třeba šťouchané. Jenomže pak už to není Richardova originální jednohubka, ale legulérní večeře, kde se obejdeme bez párátek.
Dobrou chuť.
Originální Richardovy koule.
Richardovy koule v dobrých českých rukách.
Jako přílohu můžete zvolit šťouchané brambory.
KROK SUN KROK
Vytvoříme masové koule, velikost je na vás.
Koule opečeme na oleji (stačí asi 2 až 3 lžíce, nemusí plavat) dohněda ze všech stran. Pak přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při telote 200 °C 8 až 10 minut.
Zelí zalité červeným vínem, červeným octem, s přidaným cukrem vaříme na střední teplotě, aby se cukr rozpustil a tekutiny zredukovaly. Šálek hotového zelí pak rozmixujeme na pyré a pak vrátíme do zelí.