Byla to taková moje vlastní výzva, mušle na víně. Když jsem je ochutnal v Řecku, bylo jasné, že počáteční nedůvěru brzy zlomím. Obavy, že se to nepovede byly menší než z toho, že když se to nepovede, můžete z toho mít problémy. Ale neděste se jako já, mušle neboli slávky jedlé si klidně dopřejte. Je to jednoduché, rychlé a efektní.

.
Potřebujete:
1000 g živých mušlí – slávek
100 ml olivového oleje
2 až 3 šalotky
8 až 10 stroužků česneku
hladkolistou petrželku (když zapomenete, připravíte se o další chuť)
500 ml bílého suchého vína
pepř
sůl
bagetu
Jak na to:
Rozpálíme olivový olej, přidáme šalotku nakrájenou na větší kousky a česnek nakrájený na plátky. Pomícháme a orestujeme. Vhodíme slávky a zalijeme vínem, přidáme nakrájenou petrželku (jejda! na fotkách mi chybí, protože jsem ji v zápalu zkušebního vaření nechal ležet vedle, příště už tam bude!), osolíme, opepříme a zlehka zamícháme. Přikryjeme a vaříme tak 5 až 7 minut. Důležité je, že slávky, které se během vaření neotevřou, vyhodíme! (Trochu s tím počítejte při lovu, teda při nákupu. Ono 100 g slávek přijde tak na 16 korun, kilo tedy na 160 korun, což by pro dva mělo bohatě stačit i s tím rizikem, že některé slávky jdou z kola ven. Vyhazujte, neriskujte, nešetřete na nepatřičném místě.)
Podáme s bagetou.
Hotovo.
Dobrou chuť.
KROK SUN KROK





