Kolikrát tak asi podniknete v roce péct husu. Na svatého Martina, nebo tak kolem, možná na Nový rok. Je to docela obří pták, když jste na to dva a tak může být řešením, že si pořídíte jenom stehna a paráda je hotová. Nebo se smíříte s tím, že budete husu mít na několik večeří. A pak utrum! Když už teda byla husička pečená, vzpomněl jsem si, že pečené kosti někdo už používal na vývar nebo tak něco, pátral jsem a vypátral recept na Husí polévku z kostí. Přejmenoval jsem ji na Martinský vývar. Zkusíme to?

.
Need:
kosti a skelet z pečené husy
cibuli
šalotku
mrkev
parsley
celery
řapíkatý celer
Bay leaf
celé nové koření
celý pepř
salt
fresh thyme
How do you:
Klasika jako u kuřecího vývaru, který najdete tady. Kosti dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou mrkev, parsley, nakrájený celer (tentokrát jsem použil bulvu, on ten řapíkatý nakonec také přijde ke slovu), celou cibuli i se slupkou, Bay leaf, nové koření (tři kuličky), celý pepř (pět kuliček) a na mírného ohni vaříme minimálně 2 hodiny. Půj hodiny před koncem přidáme ještě snítky čerstvého tymiánu. Kdo chce silný vývar, přidá tak ještě hodinu. Každopádně ty dvě hodiny stačí, pak už to může být docela síla…
Vývar scedíme, Vegetables throw, kosti obereme a vrátíme do vývaru. Nakrájíme si mrkev na kostičky, řapíkatý celer a cibuli, osmahneme na másle a přidáme do vývaru. Povaříme. Můžete přidat ještě na kolečka nakrájenou šalotku. Simmer.
Můžete přidat vaječné nudle.
Dosolíme a dopepříme.
Polévku podáváme posypanou nasekanou petrželkou a s chlebem.
Finished.
Enjoy your meal.
KROK SUN KROK




