Někdy stačí náhoda a narazíte na recept, který je zajímavý víc než ostatní. Takže na mě najedou vyskočil recept šéfkuchaře Milana Hořejše na červené zelí s huse. Ať už svatomartinské nebo vánoční na Štěpána. Můžete použít syrové zelí nebo si usnadněte práci s krouháním a sáhněte po kysaném. Jistě, dá každé vám dá trochu jinou chuť, ale rozdíl není zase tak velký.
Need: |
- 500 g červeného kysaného zelí
- 2 červené cibule
- 2 lžičky wine vinegar
- 1 lžíce honey
- salt
- pepper
- voda
- Do kastrolu dáme kysané zelí.
- Červené cibule překrojíme na poloviny a pak nakrájíme přes na měsíčky.
- Do zelí přidáme vinný ocet.
- Přidáme nakrájenou cibuli. (V tomto kroku bych přidal případně i brusinky.)
- Osolíme.
- Opepříme.
- Přilijeme trochu vody.
- Zaryjeme a dusíme na mírném ohni asi tak 30 minutes. Občas promícháme.
- Přidáme med a provaříme ještě 10 minutes.
- Finished.
Rainbow trout on English bacon | Dinner like wine
Tentokrát je to večeře pro jednoho, ale pokud jste skrovnější jedlíci, dá se počítat s večeří pro dva. Just. Každého napadne, že stačí násobit počtem strávníků a všechno klapne úplně stejně.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 1 duhového pstruha má tak 380 g
- 200 g bacon z řeznického pultu nakrájené na plátky
- thyme pár snítek
- 1/2 citronu
- 3 cloves garlic
- 2 lžíce olivového oleje
- salt
- pepper
- kmín
- Připravíme si vše potřebné.
- Rinse trout, osušíme a pokapeme citronem z obou stran. Kápněte i do břicha ryby.
- Salt and pepper.
- Do dutiny břicha vložíme několik snítek tymiánu. Česnek rozetřeme a potřeme povrch ryby.
- Zabalíme do anglické slaniny.
- Vložíme do pekáčku a zakapeme olivovým olejem. Mezitím uvaříme baby brambory ve slupce.
- Pečeme pstruha při teplotě 180 almost 15 minutes. Přidáme kmín a rybu přelijeme výpekem.Pak přidáme uvařené brambory a pečeme ještě 15 minutes.
- served.
Salmon with mushrooms|On red wine
Lámal jsem si hlavu a hledal inspiraci na lososa trochu jinak, než ho šoupnout na pánev a přihodit k němu pár brambor. Navíc jsem v nějakém záchvatu koupil krémové žampiony. S nějakou myšlenkou, která se cestou vypařila. Tak vznikla poptávka: Co takhle losos a houby, to by se mohlo rýmovat. Nakonec mě navedl David Crowley, který píše blog o víně a jídle. Zatímco David vaří, jeho žena Jodi prodává domy v Bostonu. Ale nejzajímavější na něm je, že mi objevil lososa s houbami a vínem a také trochu překvapivě s nudlemi.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g lososa s kůží
- 4 lžíce butter
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky finely chop
- 250 g cream mushrooms nakrájíme na plátky
- 1/2 šálku červeného vína
- 3 cloves garlic nasekáme
- 1 spoon provensálského koření
- salt
- pepper
- 3 lžíce řepkového oleje
- petrželku
- Houby nakrájíme na plátky.
- Nakrájíme šalotku nadrobno.
- Nasekáme česnek.
- Začněme připravovat houbovou omáčku. Heat 1 lžíci másla a 1 lžíci olivového oleje v kastrolu na středním ohni. Když se rozpustí, přidáme šalotku, cook, dokud nezačne měknout, about 3-4 minuty.
- Přidáme česnek a vaříme tak další minutu.
- Vmícháme houby spolu se solí a pepřem podle chuti. cook for about 5 minutes, dokud houby nezačnou měknout.
- Přidáme provensálské koření.
- Přidáme červené víno a vaříme ještě asi 5 minutes, dokud se víno nezredukuje asi o polovinu a houby nejsou plně uvařené.
- Omáčku dokončíme rozpuštěním další lžíce másla a pak dobře promícháme, aby se začlenilo do omáčky.
- Snížíme teplotu na velmi nízkou teplotu a přikryjeme.
- Tagliatelle uvaříme podle návodu.
- A jdeme na lososa. Pro dva uděláme dvě porce. Salt and pepper.
- Zahřejeme řepkový olej na pánvi na střední teplotě. Když je pánev rozpálená, přidáme lososa kůží dolů. Navrch dáme trochu oleje z pánve. Asi 4 minuty se ryby nedotýkáme.
- Po 4 minutách opékání lososa na straně kůže rybu otočíme.
- Opékáme další 2 until 3 minuty. Lososa stáhneme z ohně a necháme ho pár minut odpočinout. Ryba by měla být stále velmi vlhká a uvnitř by měla mít tmavě oranžovou barvu.
- Podáváme se širokými nudlemi tagliatelle přelité houbovou omáčkou. Zdobíme petrželkou.
Garlic shrimp | Rychlá akce
Inspiraci mi dal Gordon Ramsey, why not admit. Jenže on má k dispozici krevety čerstvé, já mám už vařené, takže to bude rychlejší. Až na to, že čerstvé krevety vařením zrůžoví, ale vařené už takové jsou. Tudíž pečete a musíte to odhadnout, kolik minut krevetám dáte. Zatím jsem si netroufnul na čerstvé krevety, ale jednou k tomu dojde.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
10 minutes |
|
|
|
- Česnek nakrájíme na plátky.
- Feferonku nakrájíme přes nadrobno. Shrimp with salt and pepper.
- Rozpálíme olej a přidáme česnek.
- Za malou chvíli přidáme nakrájenou feferonku.
- Přidáme krevety.
- Pečeme tak tři minuty, aby ještě více zrůžověly. Pak je obracíme a pečeme tři minuty.
- V závěru zakapeme citronem.
- Sprinkle with chopped parsley.
- Podáváme s bagetou.