Mám tu lečo maďarské ipražské, ale na to opravdové dozrál čas teď. Není to zase žádná věda. Slice, opečeme, podusíme a spojíme vajíčkem.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 zelené (bílé) papriky
- 1 červenou papriku
- 2 červená rajčata
- 1 žluté rajče
- 1 cibuli
- 280 g venkovských špekáčků > když vám řezník zaručí vysoký podíl masa
- 3 egg
- sádlo
- salt
- pepper
- tomatoe sauce (volitelné) > pokud chcete zvýraznit chuť rajčat
- Všechno si připravíme.
- Na rozpuštěném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět. Teď můžete přidat trochu rajského protlaku, pokud jste jeho velcí fandové, ale netřeba.
- Přidáme na čtvrtkolečka nakrájené špekáčky. Osmahneme tak, aby se špekáčky dobře opekly, ale hlídáme si cibuli. Špekáčky brzdí její zhnědnutí, ale nechceme přece cibuli spálit, that?
- Přidáme nakrájené papriky a opět chvíli osmahneme, promícháváme.
- Přidáme nahrájená rajčata a dobře promícháme.
- Osolíme, pepper.
- Zakryjeme a na mírném ohni dusíme tak si 20 minutes.
- Vajíčka rozkvedláme a pak přilijeme a stálého míchání do směsi.
- Můžeme vypnout vařit, vajíčka dojdou, stále směs jemně mícháme.
- served. Třeba s chlebem.
Kam jít pro chytré rady:
Zmiňuji občas Florentýnu. S lečem se opravdu mazlí, jak si můžete přečíst tady. Proč to nepřiznat, kde pátrám, aby si pak ze všeho vybral, co mi konvenuje. Do něčeho se nepouštím záměrně, něco vypouštím, protože mi to nejde (loupat papriku fakt ne!). Ale rád se nechám poučit, třebaže nejsem zrovna dcerou. Ale tu a tam tápu jako dcery...
Baked tomatoes with mozzarella | Summer caress
Takhle jsme se potkali se sousedkou na procházce, chlubila se, že bude dělat plněná rajčata. Nějak jsem na ně dostal chuť. Tak spácháme letní oběd.
- We will prepare.
- Zapékací misku vymažeme olivovým olejem. Rajčata nakrájíme na kolečka a na dno misky poklademe první vrstvu.
- Nakrájíme mozzarellu na plátky a část poklademe na rajčata.
- Vrstvy opakujeme. Můžete okořenit.
- Vrchní vrstvu skládáme tak, aby se plátky rajčat a mozzarelly překrývaly ve vějíři. Ochutíme kořením. Dáme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme uprostřed trouby asi 20 minutes.
- Podáváme v zapékací misce.
Pohádka o plněných rajčatech
Kuchařská encyklopedie z minulého století uvádí přes deset základních úprav rajčat zbavených vnitřních semeníků a žeber. Tak třeba úprava à la Plaza hotel káže rajčátka naplnit směsí sardinek utřených s máslem, rajčatovým protlakem a citronem a doplnit je kousky černých oliv. Bristolská rajčata se plní salátem z kuřecího masa a celerové majonézy. Velmi populární bývala rajčata plněná waldorfským salátem z ořechů, jablek a spařeného celeru svázaného citronovou majonézou.
Můžete ale vyzkoušet náplně moderní: jemné dipy z přírodních šlehaných sýrů v kombinaci s avokádem, nebo pomazánky z rozmixovaných fazolí nebo cizrny zjemněné kysanou smetanou a doplněné mátou a limetkou mohou z rajčat učinit skvělou lahůdku.
Náplní do pozvolna pečených, spíše dušených rajčat může být mnoho. Vždy myslete na to, že rajče je rychle tepelně upravené, a tak je lepší plnit je směsí sýrů s malými kostičkami pečiva a bylinkami nebo předem tepelně upravenými houbami (houbovou smaženicí) spojenými vajíčkem. Výborná jsou rajčata naplněná strouhaným tvrdým tvarohem, podušeným pórkem a šunkou. To, co z rajčat vydlabete, dejte do zapékací mísy spolu s cibulí a troškou rajského protlaku, případně jinými kousky zeleniny, a vše společně poduste. Směs pak rozmixujte na jednoduchou omáčku, kterou dochuťte podle libosti.
Tahle moudra jsem načetl, ale proč je nedat dál?
Goulash | A little different
Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
35 minutes |
|
|
|
Need: |
- 2 sausages > dobrých 200 g
- 1 pikantní měkkou klobásu > 200 g, paprika dodá guláši výraznější chuť
- 2 cibule
- 50 g sádla
- 6 cloves garlic
- 2 lžíce ground sweet paprika
- 2 lžičky crushed cumin
- 3 potatoes
- 2,5 lžíce hladké mouky
- 1500 ml vývaru > hovězí, tekutý Vitana
- salt
- pepper
- majoránku
- 2 lžičky octa
- Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
- Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
- Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
- add the cumin, mletou papriku...
- ...a hladkou mouku.
- Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minutes.
- Vrátíme uzeninu.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Salt and pepper. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. So 20 until 30 minutes.
- Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
- served. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.