Uloveno ve sladkých vodách Kazachstánu, prý. Místo odlovu je ústí řeky Volhy do Kaspického moře vlečnými sítěmi. Že Kazachtánu patří cípeček toho ústí je vidět na mapě. No nebudu komentovat komu to bylo odloveno v moři, které je slané, byť to není moře. Na talíři máme candáta obecného. Sander lucioperca.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 5 minutes |
Cook Time |
30 minutes |
|
|
|
Need: |
- 360 g filetů z candáta > jsou to tři kousky
- 1 citron
- 2 lžičky granulated garlic > nebo dva stroužky nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- salt
- pepper
- strouhanka
- Filety poklademe na pečící papír a zalijeme olejem.
- gently sprinkle with salt. Mírně popepříme.
- Posypeme jemně strouhankou.
- Přidáme nakrájený citron.
- Přidáme snítky rozmarýnu.
- Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
- Po chvíli pečení ještě překryjeme rybu plátky másla. Pečeme tak asi 25 until 30 minutes.
- Podáváme s bramborem a zeleninou na másle.
Chicken soup | Just a healthy broth
Když je nejhůř, pomůže vývar. Tedy kuřecí vývar. Tak už to mám od dětství. Prostě zesláblý organismus znovu nakopne, nebo aspoň vykurýruje.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 15 minutes |
Cook Time |
100 minutes |
|
|
Tak příprava zabere tak asi 15 minutes, ale pak počítejte ještě s hodinku a půl, at least, na vaření. Když mluvím o vaření, má to být spíše tažení. Tedy mírná teplota, která všechny suroviny hladí a čechrá.
Tak příprava zabere tak asi 15 minutes, ale pak počítejte ještě s hodinku a půl, at least, na vaření. Když mluvím o vaření, má to být spíše tažení. Tedy mírná teplota, která všechny suroviny hladí a čechrá. |
Need: |
600 g
kuřecích hřbetů
1
mrkev
1
parsley
2 stonky
řapíkatého celeru
1
cibuli > se slupkou
salt
Bay leaf
nové koření
černý celý pepř
handful
pasta > Fusilli Bucati Corti
Units:
-
Hřbety omyjeme, zeleninu pokrájíme na větší kousky. Z celeru použijeme jen jeden stonek. Přidáme cibuli se slupkou. Zalijeme vodou a přidáme koření. Osolíme.
-
Když máme tak po hodince a půl uvařeno (utaženo se neříká a to je škoda), polévku scedíme. Část vývaru si můžeme odložit a dát zamrazit pro další použití. I tam nám zbyde litr polévky, což pro dva stačí.
-
-
-
Cibuli a celer vyhodíme, část mrkve a petržele nakrájíme. Nakrájíme i zbylý stonek řapíkatého celeru, na jemnější kousky.
-
Maso i zeleninu vrátíme do vývaru.
-
Přidáme hrst vřeten. Estéti a zavilci možná budou tuhle hrst vařit zvlášť. Má to jisté opodstatnění, ale v malém množství to zase není až tak důležité. Povaříme podle potřeby těstovin, tak 7 until 8 minutes.
-
Podáváme zdobené petrželkou nebo bazalkou.
Bacon chops | Fresh wind from the Bakoň Forest
Hungarian goulash, move, langos or lecho are meals, which has found its place in Czech cuisine. I came across this while thinking, how to prepare chops, that would melt on the tongue, for bacon chops.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
45 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g pork chops
- 1 cibuli
- 200 g bacon
- 1-2 lžíce smoked paprika > here we have 1,5 lžíce, depends on you
- 300 ml beef broth > my favorite Vitana beef broth will help
- vegetable oil
- butter
- 200 g žampionů > canned food will help
- 200 ml cooking cream
- salt
- 1 spoon hladké mouky
- Tap the cutlets and cut the edges. Melt the butter in the oil and sear the cutlets on both sides.
- Chop the onion, diced bacon.
- Put the bacon in the casserole and fry it, to let go of fat.
- Add onion and restujeme.
- Add the mushrooms and saute for a while,
- then cover and simmer like that 5 minutes.
- Add smoked paprika and mix.
- Přilijeme vývar.
- Osolíme.
- add the meat,
- cover and simmer for approx 40 minutes.
- Add flour to the cream and beat well.
- Pour the cream into the sauce
- and let's leave it like that at least 5 boil for minutes.
- Podáváme s dušenou rýží.
Another possibility is, that we add lečo to the champignons.
Cod after the mill | How simple
Cod ranks among the tastiest sea fish ever. The fact should testify to that, that only in Britain it is eaten annually 136 millions of servings. About how much here? Nevím. But the fish and chips are famous. People discovered the culinary possibilities of this fish many centuries ago, for the cod was, so to speak, multi-purpose. We already have her here. Cod in butter with parsley and lemon is another option. Or another tady. Let's try it.
Servings | Prep Time |
2 bear | 10 minutes |
Cook Time |
15 minutes |
|
|
|
Need: |
- 360 g tresky
- 60 g hladké mouky
- 100 g butter
- 1 spoon chopped parsley
- 1/2 citronu > we need juice
- salt
- pepper
- Pour flour onto the plate, salt and pepper it.
- Wrap portions of fish in it, shake off the excess flour.
- Heat half the butter in a large pan. When it starts to foam, add portions of fish, which we fry well on each side. After roasting, put them aside and keep them warm.
- Wipe the pan with paper towels. Heat the remaining butter sharply, when it starts to turn golden. Stir in the parsley.
- Add lemon juice.
- Pour the mixture over the fish. served, garnish with lemon wedges and a sprig of parsley. And to that we add boiled potatoes.