Způsobů, jak připravit čočku je spousta. Což takhle zkusit něco jiného než obvyklou klasiku – čočku na kyselo? Tentokrát ji připravím na pánvi.
.
Potřebujeme:
(recept je pro 2 osoby)
1 střední cibuli
1/2 velké mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
200 až 250 ml kuřecího vývaru
bobkový list
2 stroužky česneku, prolisovaného
1 lžičku sušeného tymiánu
1 lžičku směsi provensálského koření (nebo stonek čerstvého rozmarýnu)
1 lžíci dijonské kořčice
šálek čočky
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky soli
černý pepř
červený vinný ocet
olivový olej ve spreji
1 pikantní klobásu
Jak na to:
Cibuli, mrkev i celer nakrájíme nadrobno a restujeme na olivovém oleji za stálého míchání několik minut, aby změkla, přidáme česnek, promíchámee a restujeme asi 1 minutu.
Přidáme koření a čočku, dobře promícháme a přilijeme kuřecí vývar a přivedeme k varu, abychom vývar zredukovali. Teplotu snížíme, aby se čočka mohla vařit a aby mohla absorbovat vývar. Přidáme bobkový list. Vývar můžete přidávat postupně, aby jste ve výsledku neměli polévku, ale sypkou směs, čočce dejte tak 30 minut, občas promíchejte. Pak můžete zkusit, jestli je čočka měkká tak akorát. Pokud nejste spokojeni, můžete ještě přidat trochu vývaru nebo horké vody a ještě chvíli povařit. Přidáme dijonskou horčici a zakápneme červeným vinným octem, toho fakt jenom trošku. Promícháme, osolíme, případně opepříme, ještě chvilku povaříme a pak necháme na plotně dojít.
Trobu předehřejte na 200 °C, klobásu dejte na plech s pečícím papírek a klobásu poprašte olejem ve spreji. Pečte tak 15 minut, v polovině času ji otočte.
Hotovo.
Dobrou chuť.
KROK SUN KROK