Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.
Mořská štika s cherry rajčaty a bramborami
Dneska to chtělo rybu. Doporučují to odborníci na zdravou výživu, lékaři i moje chuťové buňky. Takže jsem ulovil mořskou štiku kapskou, kterou znalci nazývají Merluccius capensi/paradoxus. Lovená v jihovýchodním Atlantiku, oblast FAO 47, vlečnou sítí. To jsou paradoxy, o paradoxovi víme skoro všechno.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
50minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
50minut
Mořská štika kapská se objevila i jako tip šéfkuchaře Potrefené Husy Anděl, dokonce i s bramborovým pyré, což byl původní záměr. Jenže, znáte to. Než jsem se vrátil z obchodu, už bylo pyré pasé, budeme připravovat pečené brambory. A to v závěru pěkně všechno dohromady.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než bude připravená, pustíme se do prvního kola.
Nakrájené brambory zalijeme lžící olivového oleje, přidáme asi 1/4 lžičky soli, lžičku tymiánu a opepříme. Pořádně promícháme.
Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme olej a rozprostřeme brambory. Dáme do trouby a pečeme dozlatova, asi 30 až 35 minut.
Smícháme cherry rajčátka s olivami, kapary, česnekem a lžičkou olivového oleje. Přidáme 2 lžíce vinného octa a lžičku čerstvého tymiánu. A nastává střídání stráží. Opečené brambory dáme stranou a na plech rozprostřeme rajčátkovou směs. Můžeme ještě zakápnou olejem, pokud máte sprej, je to fajnovější. Necháme v troubě restovat asi 10 minut.
Smícháme asi 3 lžičky olivového oleje, lžičku čerstvého tymiánu, 2 lžíce bílého vinného octa, 1/4 lžičky soli a pepř. Touto směsí potřeme filety štiky.
Potřené filety umístíme na plech s rajčátky a pečeme ještě 5 minut, pak k rybě přidáme i opečené brambory a pečeme ještě 5 minut. Ve finálových minutách už zmírníme teplotu trouby na 180 °C.
Tip:
Piktogram na balení filetů doporučuje pečení ryby v troubě asi tak 5 až 7 minut. To úplně stačí.