Když hledáte, najdete. Wikipedie nabízí heslo: Čevabčiči (turecky kebab, bulharsky кебапче, кебапчета, chorvatsky a bosensky ćevapčići, ćevapi, srbsky ћевапчићи, ћевапи, rumunsky mici, makedonsky ќебапи, italsky cevapcici) nebo čevapčiči je masový pokrm podobný klobáse a karbanátku. Jako cevapcici najdete recepty i v angličtině, ovšem zažene vás to stejně zpátky do Středomoří.
Ale:
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také např. jako kebap) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.
A teď, babo, raď, chce si mi zvolat.
Potřebujete: |
- 500 g mletého masa
- 1 cibuli
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- máslo
- worchestrovou omáčku
- sojovou omáčku
- vývar
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- Na kousku másla si omahneme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme vychladnout.
- Mleté maso smícháme se lžící worchestrové omáčky, paprikou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme osmahlou cibulku a maso prohněteme. Se solí opatrně, ještě přijde na řadu sojová omáčka a tak maso také osolí.
- Vytvoříme válečky z masové směsi a dáme je do pekáčku nebo zapékací misky.
- Trochu vývaru (no, dá se použít i kuřecí nebo zeleninový) smícháme se třemi lžičkami sojové omáčky. Masové válečky podlejeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C.
- Pečeme přibližně 20 až 25 minut.
- Podáváme s vařenými brambory, pokrájenou cibulí a hořčicí nebo bramborovou kaší, případně s bramborami a okurkou nebo rajčátky. Brambory přelijeme výpekem.
Pokud vám trochu ujede ruka se sojovou omáčkou, budou mít válečky masa tmavší barvu, pokud chcete mít světlejší, s omáčkou do vývaru jen opatrně.