Bramboračku jste určitě už vařili, nebo aspoň jedli. A tak víte, že je pokaždé jiná. Každá rodina má své zvyky a chutě. Základ je stejný, pořád je to bramboračka z brambor, ale záleží, co do polévky přidáte. Tak jsem si trochu pohrál. Zkusíme to.
Bramboračka jako hračka
Potřebujete: |
- 4 střední brambory nakrájíme na kostičky
- 2 stonky řapíkatého celeru nakrájíme napříč na půlměsíčky
- 1 cibuli nakrájíme nadrobno
- 100 g anglické slaniny nakrájíme na kostičky
- 3 stroužky česneku rozdrtíme plochou nože a nakrájíme nadrobno
- 1 smetanu na vaření
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml kuřecího vývaru
- kmín
- sůl
- majoránku
Jednotky:
Jak na to:
- Nakrájíme brambory na kostičky. Stejně tak si nakrájíme slaninu.
- Nakrájíme řapíkatý celer, cibuli a česnek.
- V kastrolu opečeme kostičky slaniny. Slaninu pak dáme stranou.
- Na vypečeném tuku dáme zesklovatět cibulku a přidáme nakrájený řapíkatý celer. Promícháme a restujeme.
- Přidáme česnek a promícháme. Aby dal vůni a nehořkl, stačí mu minuta až dvě.
- Přidáme do kastrolu nakrájené brambory, promícháme, aby se tuk dostal na všechny kostičky brambor. Chvíli restujeme.
- Vrátíme do kastrolu opečenou slaninu.
- Přilijeme kuřecí vývar, tak, aby zakryl všechny ingredience.
- Zakryjeme a dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme. Podle velikosti brambor by mělo stačit 40 minut, nechal jsem je déle, aby byly opravdu měkkoučké.
- Můžeme po chvíli přidat trochu kmínu.
- Rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a provaříme.
- Smetanovou hmotu po částech vpravíme do brambor, záleží na tom, jak hustou chceme polévku. Přidáme majoránku a osolíme. Necháme chvilku ještě probublávat.
Tip:
Pokud jste to se smetanovou jíškou trošku přehnali, pomůžete si horkou vodou na zředění.