Mělo to být kuře s harissou, ale někam jsem ji zastrčil, vyplave až nebude potřeba. Ale můžeme si pomoci podobným, takže nastupuje sambal oelek. Oelek je z holandštiny, čte se ulek, v Indonésii, kde Holanďané léta letoucí vládli a vařili, oelek zdomácněl. Harissa (někdy psáno jako harísa) je druh ostré kořenící směsi. Pochází z Tuniska a je oblíbena i v Alžírsku, Maroku a na Blízkém východě. V severní Africe (v zemích Maghrebu) se používá téměř ke všem jídlům. Jako stolní koření se dost podobá indonéskému sambalu. Takže z Afriky do Asie a zase zpátky. A šup s tím do Evropy.
Sambalové kuře s cizrnovým salátem
Potřebujete: |
- 300 g kuřecích prsou
- 3 lžičky kořenící směsi sambal oelek
- 200 g cizrny
- 100 g koktejlových rajčat
- 1 červenou cibuli
- 1/2 citronu
- hladkolistou petržel
- sůl
- pepř
- 1 kelímek bílého jogurtu
Jednotky:
Jak na to:
- Rajčata nakrájíme na poloviny, červenou cibuli nadrobno. Přidáme zcezenou cizrnu a promícháme. Osolíme, opepříme a přelijeme šťávou z poloviny citronu.
- Kuřecí prsa potřeme z obou stran kořenící směsí sambal oelek, necháme chvilku v chladu odležet, ale není potřeba.
- Pokud máte troubu s grilem, nechte rozhřát nejprve troubu na maximum a pak přepněte na gril. Grilovací pánev lehce potřete olejem (nemusí být, ale maso tolik nepřilne k povrchu) a umístěte asi 12 centimetrů pod gril. Grilujeme z každé strany asi 6 minut.
- Při servírování dejte na talíř cizrnový salát, na něj položte kuřecí prso a můžete lehce posypat nasekanou petrželkou.
- Grilovaná prsa můžete také servírovat se salátem a chlebem.