Někdy se zachce mít na talíři něco dost „brutálního“, což můžou špekáčky na pivě zcela dobře zahrát. Nebojte se, že vám do kuchyně vlítne kontrolor zdravé výživy. Tentokrát budou špekáčkům dělat společnost brambory. A o slovo se hlásí pálivá paprika. Pivo vás může děsit, ale strach není na místě. Fakt.
Opilé špekáčky s brambory | Vaříme na pivě
Potřebujete: |
- 2 špekáčky
- 2 brambory
- 400 ml černého piva
- 200 g tomatové pasty
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky provensálského koření nebo namícháme bazalku, tymián a rozmarýn
- 1 lžičku grilovacího koření
- 1 pálivou papriku stačí jenom půlka, když je dost ostrá
- 1 žlutou cibuli
- trochu soli
- trochu pepře
- 10 koktejlových rajčátek
Jednotky:
Jak na to:
- Všechno, co potřebujeme, si připravíme.
- Smícháme asi 150 ml piva s prolisovaným nebo nadrobno nakrájeným česnekem, tomatovou pastou, provensálským kořením, grilovacím kořením a můžeme přidat i trochu soli a pepře. Pozor, kořenící směs na grilování už obsahuje sůl, tak si to hlídejte.
- Brambory nakrájíme na půlměsíčky, tak, že je rozkrojíme podélně na polovinu a pak na třetiny do klínků – tedy šikmým řezem. Špekáčky nakrájíme stejným způsobem.
- Pálivou papriku nakrájíme napříč na kolečka. Brambory, špekáčky, papriku a cibule dáme do zapékací misky, přihodíme koktejlová rajčátka.
- Zalijeme zálivkou z černého piva. Dobře promícháme.
- Předehřejeme si troubu na 250 °C a dáme péct asi 20 minut. Po desti minutách snížíme teplotu na 200 až 220 °C. Záleží na troubě.
- Pak přilijeme ještě asi 150 ml piva, promícháme a pečeme 40 minut.
- Při pečení občas promícháme. Zálivka by se měla proměnit v hustou omáčku.
- Porci servírujeme zdobenou jemně nakrájenými půlkolečky žluté cibule. Dozdobíme petrželkou.