Tenhle pokus musí vyjít. Ostatně, kdyby nevyšel, tak tu recept nebude. Takže, jako vždy ozkoušeno vlastnoručně v prťavé kuchyni, kde se nedá moc otáčet. Hodí se, že potřebujete vlastně jenom jednu pánev. Užívejme si, nejen při vaření! Na scénu přichází kuře.
Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok
Potřebujete: |
- 450 g kuřecího masa prsní a stehenní řízek nakrájíme na kousky
- 1 lžičku sůl
- 1 lžičku pepře
- 3 chilli papričky
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce oleje arašídového nebo i řepkového
- 2 cm čerstvého zázvoru očistíme, nakrájíme najemno na plátky
- 3 stroužky česneku nakrájíme nadrobno na plátky
- 4 lžíce sladké sojové omáčky
- 3–4 jarní cibulky nakrájíme na 3cm kousky
- hrst arašídů můžete vynechat
Jednotky:
Jak na to:
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky, mouku smícháme se solí a pepřem.
- Maso v mouce obalíme ze všech stran.
- Zahřejeme pánev wok a dáme do ní olej, který rozehřejeme na vyšší teplotu. Do horkého oleje vhodíme celé chilli papričky a restujeme 30 sekund. Pozor, prská to! Papričky vyjmeme a dáme stranou, třeba na papírovou kuchyňskou utěrku.
- Kousky kuřecího masa dáme do uvolněné pánve wok a restujeme asi 8 minut, dokud maso nedostane zlatavou barvu.
- Přidáme zázvor nakrájený na jemné plátky a česnek, který jsme nakrájelii také najemno a restujeme ještě asi 2 minuty.
- Pokud máte chuť na arašídy, přidejte jich hrst do pánve. Ale můžete tento krok vynechat.
- Pokud je v pánvi ještě tuk, maso, zázvor i česnek vyjmeme z pánve, dáme stranou, třeba znova na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom mohli odstranit přebytečný tuk.
- Z pánve odstraníme tuk a kuřecí kousky a papričky do ní vrátíme. Ještě ke směsi dáme jarní cibulku, nakrájenou na třícentimentrové kousky (větší bílou část podélně rozkrojíme). Přilijeme sojovou omáčku a vaříme, při součaném pohybováním pánve po vařiči asi 1 minutu. Tím třesením pánví se omáčka promíchá s ostatním stejně jako bychom míchali. Místo třesení můžete promíchat dřevěnou špachtlí.
- A můžeme hned servírovat.
- Můžete si k tomu připravit také rýži, pokud se chcete hostům víc zavděčit. I na stole to pak vypadá bohatější. A pokud jsou hosté mlsavější, připravte jim také třeba jednoduchý okurkový salát.
Tip: