Maso! Maso! Jo, tak jo. Náhoda tomu chtěla, aby to nebyly klasické výpečky, které jsem zamýšlel. Narazil jsem ale v obchodu na vepřové ocásky (po nich jsem už dlouho pomrkával a teď mi to sepnulo), ke kterým jsem přihodil ještě trochu bůčku, hlavně kvůli tuku, který by měl zahrát ve šťávě. A jdeme na to.
Vepřové ocásky s bůčkem a tymiánovou kedlubnou
Potřebujete: |
Vepřové ocásky s bůčkem
- 700 g vepřových ocásků
- 200 g bůčku plátky připravené na gril
- 2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- sůl
- kmín
- 250 ml zeleninového vývaru
Tymiánová kedlubna
- 250 g kedlubny
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 3 lžíce másla
- 100-150 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíci octa
- 1 lžičku octa na dochucení
- 5 g cukru
- pepř
- sůl
Jednotky:
Jak na to:
- Česnek prolisujeme a smícháme s kmínem. Touto směsí potřeme ocásky i bůček, mírně osolíme. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka, kterými vyložíme dno zapékací misky. Na cibuli dáme ocásky a bůček.
- Dáme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 30 minut ve spodní části trouby.
- Pak podlijeme trochou zeleninového vývaru. Pečeme ještě 30 minut, občas maso přelijeme dalším vývarem nebo vypečenou šťávou, pak ocásky i bůček otočíme a necháme v troubě ještě 30 minut. Občas přelijeme šťávou nebo ještě vývarem pokud se šťáva odvařila.
- Mezitím si připravíme kedlubny. Nastrouháme je, dáme na rozpuštěné máslo (2 lžíce), do kterého jsme zamíchali sušený tymián a přidali i snítky čerstvého tymiánu. Osolíme, opepříme a chvilku restujeme.
- Přidáme zeleninový vývar a lžíci octa. Zakryjeme a dusíme asi 10 minut. Přidáme cukr a podle chuti ještě lžičku octa, pokud je potřeba, zakryjeme a dusíme ještě 10 minut. V závěru přidáme kousek másla. Promícháme.
- Podáváme s bramborovými knedlíky.