Lokše | Bramborové placky

Hledal jsem přílohu, která by byla jakýmsi ekvivalentem bramborovým knedlíkům. Navedlo mě na to několik videí, kdo hledá, najde. K dokonalému výsledku vedou brambory, vejce, mouka a sůl.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Jakmile začneme připravovat bramborové těsto, už není čas na kibicování. Těsto totiž rychle měkne. Lokše jsou větší placky, tady máme menší, tedy minilokše nebo bramborové placky. Lokše (krajově také laty, přesňáky, šumpále nebo patenty) je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.
Lokše | Bramborové placky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Když chcete mít jemnější těsto, je dobré brambory ještě propasírovat.
  2. Osolíme a přidáme vejce a promícháme.
  3. Přidáme mouku a opět promícháme. Vypracujeme těsto.
  4. Z těsta uděláme bochánek.
  5. Rozválíme na placku.
  6. Vykrojíme z těsta malou placku.
  7. Pečeme nasucho nebo na troše sádla.
  8. Hotovo.
  9. Lokše s vrabcem a špenátem.
Tip:

A ještě trochu o lokších (sesbíraná moudra):
Lokše se vyrábějí z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracuje se těsto a rozválí na co nejtenčí placky, které se pečou nasucho na rozpálené plotně. Na Slovensku je oblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou sádlem (nejlépe husím) a přikusují k polévce, případně plní kysaným zelím či mletým masem. Husími lokšemi je proslulý zejména Slovenský Grob. Moravané tradičně připravují sladké lokše, které se potřou povidly, svinou jako palačinky a posypou mákem a cukrem, někdy také přelijí rozpuštěným máslem.
Kdo je netrpělivý, jí lokše jen tak na sucho. Nebo je alespoň potře rozpuštěným máslem a osolí. Někteří si lokše vychutnají se zakysanou smetanou. Tak jako bramborové placky jsou vynikající potřené sádlem a rozetřeným česnekem se solí. Nebo směsí rozmixovaných škvarků, sádla, cibulky a česneku.
Lokše se sádlem se hodí přikusovat k polévkám, třeba ke sladkokyselým luštěninovým. Lokše lze namazat tvarohovou pomazánkou nebo brynzou a bohatě posypat pažitkou a složit na čtvrtiny nebo srolovat. Lokše je možné také natrhat a na teplo smíchat s tvarohem a mlékem.
Lokše se mohou plnit kysaným zelím. Ať samotným nebo se slaninou, klobásou či uzeným masem. Lokše se plní také mletým masem. Oblíbené jsou lokše plněné husími, kachními, kuřecími či vepřovými játry. Zajímavou variantu tvoří směs vepřových jater, hlívy ústřičné a zeleniny dochucená kmínem, pepřem a kečupem. Mnozí zastávají názor, že k pečené huse nebo kachně s dušeným červeným zelím nepatří jiná příloha než lokše.
NASLADKO! Nejjednodušší je lokše natřít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Nebo k cukru přidat mletý mák a svinout. S bramborovými plackami a sádlem výborně vynikají švestková povidla. Někteří povidla posypou ještě skořicí a zakápnou rumem. Nejoblíbenější sladkou klasikou jsou lokše omaštěné sádlem, plněné švestkovými povidly, mletým mákem, cukrem a pak stočené. Existuje také varianta s povidly uvnitř a směsí máku s cukrem na vrchu.