Houby nesbírám, ale mám rád. Tak si musím vystačit se žampiony a nebo nakládanými, protože v lese bych našel akorát tak muchomůrku červenou a z té bych cokoli k jídlu dost rád oželel. Můžete se smát, možná i tvrdit, že jsem srab, ale já se mám v tomhle ohledu rád. No, už jsem spatřil v obchodě hříbky i lišky a nad těmi jsem se dost zarazil, cože jako s nimi. Ale tentokrát zůstaneme u lesní směsi, kterou nasbírali a naložili lidé znalí.
Kuřecí kousky na houbách s pórkem
Potřebujete: |
- 360 g kuřecích stehenních řízků
- 1 lžíci olivového oleje
- 30 g másla
- 160 g směsi lesních hub
- 1 pórek zelenou i bílou část
- 50 ml bílého vína
- 50 ml smetany
Jednotky:
Jak na to:
- Řízky pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na pánvi s olejem a máslem, kterou zahřejeme na střední teplotu, kuřecí kousky opečeme. Z každé strany tak 5 minut, ale to už si ohlídáte.
- Opečené kuře dáme stranou, zakryjeme, aby si maso udrželo teplotu.
- Houby, které jsou větší, pokrájíme. Dáme na olej s máslem, přidáme na kolečka nakrájený pórek a trochu ještě osolíme a opepříme. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, aby pórek změkl.
- Přilijeme víno a vaříme ještě 3 minuty. V tomto kroku už teplotu zvýšíme.
- Směs zalijeme smetanou a do pánve vrátíme maso. Vypneme vařič, zakryjeme a necháme chvilku prohřát.
- Podáváme s rýží.
- Nebo podáváme s bramborovými dukátky, což jsou vařené brambory, jemně opečené na másle a oleji. Jsou mírně osolené.