To jsou ty cesty za příbuznými. Hned máte plnou náruč zeleniny ze zahrádky, což předpokládá jediné: rychle s tím pohnout, protože by byla škoda, aby ta práce přišla vniveč. Při vaření pro dva je to úkol skoro nadlidský. Umázl jsem papriky, ale jenom dvě, bylo z toho skvělé jídlo – plněné masem a kapary, hm. Takže vznikla řetězová situace. Co s načatými kapary? A těmi rajčaty? Dílem padla na čerstvou rajčatovou salsu a dílem, no, co byste řekli. Ano, zase tu máme salát.
Rajčatový salát s kapary | Léto budiž pochváleno i na podzim
Potřebujete: |
- 4 soudková rajčata
- 3 šalotky
- 3 lžičky kapar
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 5 lžic olivového oleje
- 1/2 lžičky soli plus trochu na dochucení
- pepř
- 5 lístků bazalky
- 1 lžičku cukru
Jednotky:
Jak na to:
- Rajčata pokrájíme podélně na čtvrtiny a pak nakrájíme napříč na plátky. Jedno z rajčat pouze přepůlíme a napříč nakrájíme na plátky. Kombinace tvarů není k zahození.
- Smícháme ocet, cukr, sůl a najemno nakrájené šalotky. Přidáme olivový olej a dobře promícháme.
- Do nakrájených rajčat přidáme kapary.
- Vše zalijeme zálivkou a jemně promícháme. Přidáme nasekanou bazalku, dochutíme solí a pepřem.
- Když salát necháte stát alespoň hodinku, chutě se dobře propojí. Před podáváním zase jemně promícháme.