Měl to být recept na játra na toastu, ale proměníme ho na játra s dušenou rýží. Každý už asi nějak játra připravoval, často jako přírodní, což je označení, které nějak nechápu, ale budiž. Berme to tak, že by tentokrát mohly přírodní složku zastupovat zejména kapary.
Svižná kuřecí játra s kapary
Potřebujete: |
- 340 g kuřecích jater
- 1 cibuli
- 3 lžičky kapar
- 2 lžičky sherry octa
- 2 lžíce oleje
- 350-400 ml kuřecího vývaru
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce hladké mouky
- hrst hladkolisté petržele
- 1 větší špetku kajenského pepře
- sůl
- pepř
- rýži
- máslo
Jednotky:
Jak na to:
- Játra očistíme od šlach, opereme a osušíme. Lžíci mouky smícháme s velkou špetkou kajenského pepře a játra v této směsi obalíme. Osolíme a opepříme.
- Nakrájíme nahrubo petržel, nadrobno cibuli a scedíme kapary.
- Na rozpáleném oleji játra osmahneme, asi tak 5 minut, aby byla opečená. Dáme stranou.
- Dáme vařit (dusit) rýži. Do vařící vody přidáme rýži v poměru 1 díl rýže a 1 a půl dílu vody a vaříme 5 minut, pak osolíme, přidáme oříšek másla, zakryjeme a na opravdu mírném ohni dusíme, aby rýže absorbovala veškerou vodu, tak asi 8 až 10 minut.
- Do pánve dáme směs cibule, kapar a petržele a osmahneme. Tak asi 4 minuty.
- Přidáme vývar a jakmile vše přijde do varu, přidáme ve 2 lžících vody rozmíchaný kukuřičný škrob a zakápneme sherry octem. Vše provaříme asi tak 5 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu vývaru nebo vody a pak chvilku ještě provaříme.
- Vrátíme do pánve játra, zakryjeme a prohřejeme.
- Podáváme s dušenou rýží.