Čočku uvařit asi umí každý, kdo zvládne čaj a dodržuje zvyky a tradice, připraví si ji alespoň jednou ročně. Aby se nás drželo štěstí a blahobyt. Nebo tak nějak. S tím čajem jsem to asi přehnal, ale berte to jako příměr, není to nic těžkého. Obvykle je na kyselo, s klobásou a vejcem. Dá se z ní dělat salát i polévky. Může to být skvělé jídlo, divoké nebo nudné. To poslední tady nepotřebuju! Východiskem bylo: mám kousek uzené krkovičky, tak co s tím udělám? Což takhle s čočkou? Tak jdeme na to. A bude to risk, prostě improvizace. Jak tohle dopadne?
Potřebujete:
200 g uzené krkovičky
2 šálky čočky
vývar z krkovičky (vysvětlím dál)
stonek celeru
červenou papriku
jarní cibulku
2 snítky čerstvého tymiánu
1 větší cibuli šalotku
kousek sádla
kousek másla
2 lžíce hladké mouky
7 g cukru
2 lžíce bílého vinného octa
2 vejce
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
bobkový list
Jak na to:
Uvaříme uzenou krkovičku, stačí nechat probublávat 30 minut. Vývar si dáme stranou (budeme ho potřebovat).
Čočku propereme, necháme chvíli stát ve vodě a pak uvaříme do měkka na mírném ohni. Mělo by stačit 25 minut. Přidáme nové koření, černý pepř a bobkový list.
Uvařenou krkovičku dáme do misky s nakrájenou jarní cibulkou, přidáme kousek sádla a pečeme v troubě na 200 °C asi 10 minut. Pak krkovičku přelijeme trochou vývaru z masa, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut. Pokud máte troubu s grilem, dejte masíčku dopřát ještě tak 3 minuty grilování. Než to uděláte, přelijte ještě maso trochou vývaru.
V pánvi rozehřejeme trochu sádla, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme čerstvé lístky tymiánu (řekl bych, že lístky je lepší ze stvolů odrbat, aspoň jsem to tak udělal), přidáme přecezenou čočku, osolíme a přikryjeme, aby se tymián spařil.
Na pánvi rozehřejem kousek másla, pak zaprášíme hladkou moukou, přidáme trochu mleté papriky a po orestování zalijeme tak 150 ml vývaru z uzeného a 150 ml vody zcezené z uvařené čočky. Pořádně provaříme. Jíška by měla být hladká. Tak si pomůžeme metlou. A třeba máme v záloze i ten vývar z čočky a masa, když je potřeba.
Jíšku vmícháme do osolné a opepřené čočky, přidáme cukr a bílý vinný ocet (1 lžíce stačí) a chvilku provaříme.
Uděláme volské oko, vejce na troše másla, osolené a opepřené.
Počítejte s tím, že v malé kuchyni trvá všechno trochu déle, třeba trouba blokuje jeden vařič a tak. Ale dá se to zvládnout.
Hotovo.
Dobrou chuť.
KROK SUN KROK
Uzenou krkovičku nejdříve vaříme 30 minut, pak nakrájíme, do zapékací misky dáme nakrájenou jarní cibulku, plátky masa a kousek sádla. Dáme péct.
Čočku propláchneme, necháme stát ve vodě, pak přidáme koření a dáme vařit.
Maso podlijeme trochou vývaru z masa, na pár minut v závěru grilujeme.
Na troše sádla orestujeme šalotku.
Přidáme snítky tymiánu.
Přidáme uvařenou scezenou čočku (vývar si dáme stranou).
Do pánve dáme trochu másla, zaprášíme moukou a přidáme papriku. Osmahneme a zalijeme vývarem z masa a vývarem z čočky.
Jíšku rozvaříme.
Aby byla hladká, jíšku mícháme pomocí metly.
Jíšku přidáme do připravené čočky a promícháme. Osolíme.
Zakryjeme, aby se tymián spařil a chutě propojily.
Připravíme vejce.
Servírujeme.