Už jsem tady, tedy spíše na topreceptech, rozvlnil vody receptem na falešnou ovarovou polévku, tak půjdeme podle tradice ještě dál a uděláme si falešnou zabijačku. Což zaskočí ty, kteří mají v oblibě moje zeleninové recepty. Tak si vážení držte čepice, pojedeme.
Tuhle laskominu jsem okouknul a sestavil si podle několika dostupných receptů. K vepřovému kolenu na kmíně byla skvělá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
Podáváme k ovarovému kolenu.
Zbylo? Nevadí, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl
Příprava vejmrdy:
V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.
A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:
1 jablko
2 menší křeny
1 lžíci octa
1 lžíci cukru
Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme a necháme několik hodin odstát.
*
Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.
Ano, kdyste se chtěli živit výrobou tohoho čatní, asi byste zplakali nad výdělkem. Tvořil jsem ho postupně z jednoduchých ingrediencí, ale časově je to spíše volnočasová záležitost, takže na víkend, jelikož ani dvě hodiny nestačí. Ale ten výsledek je perfektní. Pokud nemáte na takovou věc nervy, skočte si do supermarketu a kupte si hotové, je-li. A pokud nemáte rádi ostré a spíše preferujete sladší omáčky, zapomeňte na chilli papričky i chilli omáčku. Můžete také ještě přidat lžíci cukru navíc.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10minut
Doba vaření
3-4hodiny
Doba přípravy
10minut
Doba vaření
3-4hodiny
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
10minut
Doba vaření
3-4hodiny
Doba přípravy
10minut
Doba vaření
3-4hodiny
Je to vlastně hrubá pasta, směs všeho dobrého, co se hodí jako doplněk třeba k masu i jinak. A když si čatní uložíte do sterilizované sklenice, vydrží vám v chladu i měsíc.
Chilli chutney čili chutné čatní s rajčaty | Snadná příprava, ale běh na delší trať
Základ toho, co potřebujeme. První krok je šup šup, takže je dobré být připraven. Cibule nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme, rajčata podélně rozčtvrtíme a napříč nakrájíme. Beraní rohy zbavíme semínek a nakrájíme na kousky, chilli papričky pokud možno také zbavíme semínek a nasekáme. Další suroviny už na fotkách nejsou, tenhle recept se tvořil postupně, podle nápadu. Ostatně na jejich přípravu už je dost času...
Do pánve dáme krájená rajčata i se šťávou, cibuli, beraní rohy, chilli papričky, uzenou papriku, česnek, vinný ocet a cukr.
Promícháme dobře, hlavně, aby se rozpustil cukr a dusíme na mírném ohni tak asi 90 minut. Občas promícháme, měla by se vytvořit taková marmeládová konzistence.
Přidáme nakrájená čerstvá rajčata a rajčatové pyré, vodu, čerstvý zázvor a chilli omáčku. Promícháme a necháme dusit určitě ještě tak 60 minut. Občas promícháme.
Je vlastně hotovo. Ale pokud chceme mít kompaktnější pastu, ještě na mírném ohni necháme probublávat podle potřeby tak ještě 60 minut. Vypneme a necháme dojít. Pokud jste přípravu stihli dokončit společně s dalším jídlem, můžete podávat. Jinak si čatní dáme do sterilizované sklenice a dáme do chladu.
Tip:
Toto čatní jsem připravil k zelníkům s anglickou slaninou a olomouckými tvarůžky.
Když jsem zauvažoval, že by se k divokým medovým kuřecím paličkám dala jako příloha dát rýže, vyvstala otázka, zda to nebude suché. Bylo by. Tak to se musí vyřešit. U protinožců jsem narazil na recept, který se zdá vhodný, dobrý a navíc ještě mohu recyklovat opražený sezam, který jsem v množství při receptu na divoké kuřecí paličky trochu přehnal. To, že se dá tento dip připravit i k jarním závitkům, na které se chystám, je jedině dobře. Je vhodný i k jehněčím kotletkám, do toho bych také jít. Uvidíme.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Je to dip, nebo omáčka? Prostě podle toho, jak tomu chceme říkat. Pojmenovat recept jako omáčka ze sojové omáčky, to by bylo podezřelé, že snad mám něco s hlavou. Tak pojďme do toho, s hlavou čistou a budeme v pohodě.
Dip ze sojové omáčky | Protinožci vědí, co je dobré
Zahřejeme olej v malém rendlíku na střední teplotě. Přidáme tence nakrájenou jarní cibulku, česnek a chilli. Za stálého míchání vaříme tak 2 až 3 minuty.
Přidáme sojovou omáčku, med, sezamový olej, sezamová semínka a 2 lžíce studené vody. Dobře promícháme a vaříme ještě tak 2 až 3 minuty, aby se med zcela rozpustil. Dochutíme pepřem.
Rajčata ze zahrádky, kapitola 2. No, už tady máme rajčatovou salsu připravenou s treskou, ovšem z cherry rajčátek. A protože máme po ruce přehršli domácích rajčat, pustíme se do salsy z nich. Ostatně ke špagetám se náramně hodí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Rychlá a svěží, tak můžeme označit čerstvou rajčatovou salsu. Je hotová za pár minut a dodá jídlu další chuť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Rychlá a svěží, tak můžeme označit čerstvou rajčatovou salsu. Je hotová za pár minut a dodá jídlu další chuť.