Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty

Původně to měl být pokus o fazolovou polévku. Z bílých fazolí. Ale pak na mě vykoukly černé fazole a bylo rozhodnuto. Budeme mít šachy na talíři. Ale nečekejte šach mat, pochutnáte si.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
40 minut
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Pak dáme stranou.
  2. Do kastrolu, ve kterém jsme slaninu opékali, přidáme olej a zahřejeme.
  3. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pak přidáme i na drobno nakrájenou mrkev. Restujeme spolu tak 5 minut.
  4. Přidáme nasekaný česnek a restujeme do minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem.
  5. Přidáme bílé i černé fazole a necháme na mírném ohni probublávat. Už jsou vařené, takže stačí tak 20 minut.
  6. Osolíme a opepříme.
  7. Původně jsem vzdoroval myšlence, že půlku polévky rozmixuju. Jenže pak mi došlo, že by bylo dobré ji mít méně vodovatou a více krémovitou. Proto povolávám tyčový mixer! Takže 5 naběraček jde stranou, nechávám je vychladnout aspoň trochu a pak použiju tyčový mixer.
  8. Rozmixovanou část polévky vrátíme do kastrolu, přidáme dvě třetiny osmahnuté slaniny a promícháme. Chvilku povaříme a nakonec přidáme trochu rajčatového pyré. Když chcete červenou polévku, ještě přitlačte.
  9. Při podávání polévku dozdobíme trochou opečené slaniny a petrželkou.
    černobílá fazolová

Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak

Původně jsem chtěl připravit ovarovou nebo chcete-li česnečku s kroupami. Ano, ale to bych musel na ty kroupy myslet dřív. Takže to bude pokus bez krup. Tuhle polévku si nemusíte připravovat jenom po hříšné noci. Je dobrá i bez nutnosti vás postavit na nohy. Ona to stejně udělá, ale líp.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 8 minut
Doba vaření
25 minut
Základ je jasný. Vývar z uzeného masa. Už v je v něm bobkový list, nové koření a pepř. Se solí opatrně, on totiž už vývar slaný je. Takže nejdříve ochutnejte, než do polévky překlopíte slánku. Tenhle vývar mi zůstane po povaření uzeného masa, které třeba dávám k novoroční čočce. Stačí povařit tak 30 minut, aby maso nebylo vylouhované. A tenhle základ máme na polévku. Můžete se bez vývaru obejít, dát jenom vodu, nebo použít vývar zeleninový a nebo tak. Jasně, že tuhle polévku zvládnete i bez krokovky, ale já jsem si tak navykl. Takže mě neproklínejte, že vás podceňuju.
Uzená česnečka | Vyprošťovák a tak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme.
    Nakrájíme brambory
  2. Česnek pokrájíme na plátky.
    Pokrájíme česnek
  3. Přidáme česnek k bramborám
  4. Zalijeme vývarem a přidáme kmín. Vaříme asi 20 minut, až brambory změknou.
  5. Šalotku pokrájíme na kolečka a osmahneme na troše sádla. Jen tak lehce, žádné škvarky.
    osmahneme šalotku
  6. Přidáme šalotku do polévky a promícháme. Necháme na vařiči chvilku dojít.
    Přidáme šalotku do polévky
  7. Přidáme majoránku a můžeme jemně osolit.
    Přidáme majoránku
  8. Podáváme.
  9. Dobrou chuť.

Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde

Říkal jsem si, že by to byl fajn udělat frankfurtskou polévku, která by čekala na svoji příležitost po náročném vánočním večírku. Žádný vyprošťovák, ale pohlazení. Cestou mě zpražila dáma v originálním řeznictví, že frankfurtské párky nevedou. Málem to vypadalo, že mi dá facku. A to u nich kupuju skvělá masa. Tak jsem to s párky asi přehnal. Jediné párky, co mi mohla ona pohoršená dáma nabídnout, byly párky učňovské. Nejsou z učňů, pokud chcete vtipkovat, stejně jako dětská šunka je – z vepřového. Dobrá, bude improvizace. Ostatně snad v každém receptu na tuhle polévku je doporučení, že nemáte-li frankfutské, dejte aspoň jemné… Jo, a tady se recepty rozcházejí. Co v polévce má být? Smetana? Kořenová zelenina? Kmín? Už jsem jednu dobrou vařil. Byla v ní čočka! Teď se blížíme ke klasice. Vodítkem by mi měl být recept na polévku jako za našich babiček. S babičkou má spojená panenská jablíčka a úžasné křížaly s mixem hrušek. Oba stromy už našla jejich pila. Ještě si vzpomínám na kafe z cikorky, které stávalo na tálu sporáku a dával se do ní chleba. Babička musela vařit i jiné věci, ale nevím. Snad i tu frankfurtskou.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Porce Doba přípravy
2-4 osoby 10 minut
Doba vaření
45 minut
Vařit frankfurtskou polévku znamená, že si vyhledáte recept a jako volné dílo ho užijete. Protože zkouším, zase jsem si udělal malý pokus. Paprika v tomhle receptu je trojí. Sladká uzená, sladká a pálivá. Vadí? Dejte si tam tu svou favoritku. Ale z jednoho receptu jsem se poučil, brambory, které di polévky patří, jsem vařil zvlášť. Pak je přidal i s trochou vývaru. Zkuste to taky, je to dobré.
Frankfurtská polévka skoro jako za stara | Bez frankfurtských párků | Nebojte, to půjde
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si potřebné.
    Připravíme si
  2. Nakrájíme cibuli nadrobno.
    Nakrájíme cibuli
  3. Osmahneme na sádle. Na mírnějším plameni, aby spíše zkaramelizovala než byla hnědá. Ta 10 minut.
    Osmahneme
  4. Nakrájíme párky.
    Nakrájíme párky
  5. Přidáme k cibuli a osmahneme. Asi 5 minut.
    Osmahneme párky
  6. Přidáme papriky a mouku. Krátce restujeme.
    přidáme papriku a mouku
  7. Přilijeme vývar a promícháme.
    Zalijeme vývarem
  8. Brambory nakrájíme na drobné kostičky a pak je uvaříme zvlášť. Vodu z brambor nevylévejte, budeme ji potřebovat. Brambory potřebují tak 20 minut.
    Nakrájíme brambory
  9. Brambory přidáme k párkům. A promícháme.
    Přidáme brambory
  10. Přidáme vodu z vařených brambor. Dobře promícháme a povaříme asi 20 minut.
    Přidáme vodu z brambor
  11. Přidáme česnek.
    česnek
  12. Přidáme libeček.
    libeček
  13. Promícháme. ještě povaříme tak 5 minut.
    hotovo
  14. Podáváme.
    Podáváme

Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa

Už tu máme falešnou ovarovou polévku, tak tentokrát je to varianta, kde něco chybí a něco je navíc. Neděste se, jenom nemám kroupy, tak je bez krup, přidané je maso.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 15 minut
Doba vaření
35 minut
Opět jde o recyklaci. Ale nebojte, jenom mi zase zbyla voda z vařené uzené krkovice. Tak já ohřávám maso třeba ke knedlíku se špenátem. To pak ještě dopeču na grilovací pánvi. Uzené povařím s kořením (nové koření, pepř, bobkový list). Připadá mi, že je potom šťavnatější. Takže je nabíledni, že ji nevyleju. Bude z toho dost vydatná polévka. A protože je uzené už samo o sobě slané, polévku nesolím.
Polévka z uzeného masa | Pochutná si celá chasa
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Bramboru nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku, který jsme sebrali s vrchu chladného uzeného vývaru. Tak asi 6 až 8 minut.
    Osmahneme brambory
  2. Přidáme v závěru na plátky nakrájený česnek. Necháme dojít, pro česnek to stačí.
    Přidáme česnek
  3. Rozehřejeme vývar z masa a přidáme do něho na kostičky nakrájenou mrkev.
    Přidáme mrkev
  4. Přidáme brambory s česnekem.
    Přidáme brambory
  5. Přidáme na kostičky nakrájené maso.
    Přidáme maso
  6. Na mírném varu necháme probulbávat. Bramborám i mrkvi by to mělo stačit. Tak 25 minut. Přidáme ještě několik špetek polévkových bylinek a část nasekané jarní cibulky. V závěru pak přidáme ještě tak dvě špetky majoránky. Polévku necháme dojít.
  7. Na pánvi opečeme na másle na plátky nakrájený dalamánek. Před podáváním ho můžete ještě přejet stroužkem česneku. Kdo potřebuje volbu, podávejte dalamánky bez česneku a stroužek nechte vedle.
  8. Podáváme s opečeným dalamánkem, zdobené nasekanou jarní cibulkou.
    Podáváme s opečeným dalamánkem