Probuzení toho dne bylo příjemné, ještě mi zůstal ten pocit, že si vychutnávám salát, o kterém se mi zdálo hned dvakrát za sebou. Ne, že bych byl ortodoxním vykladačem snů, ale tohle byla výzva, jak říkají učitelé budoucím manažerům a oni to opakují a opakují. Jediné, co jsem ze snového receptu vyškrtnul při zdravém rozumu, byly kousky nastříhaného papíru. Ne toho jedlého, ale obyčejného, tak pryč s ním!
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Název už prozrazuje hlavní hráče. Okurku a rajčata. Sezveme jim malou společnost a dáme partičku dohromady. Je to rychlé, dobré, osvěžující.
Jedna známá fotografka jede ve velkém v cizrně. Při focení sáhne do ledničky a mlsá. Několikrát jsem to chtěl s cizrnou také zkusit, ne že bych pak nutně musel být známým fotografem, ale nevzpomínám, že bych ji měl někdy na stole. Jenže vždycky mi do plánů něco vlezlo. Cizrna, tedy cizrna beraní, je vedle hrachu a fazolí jedna z nejdůležitějších luštěnin. A já ji ignoroval? Proč to? Také se jí říká římský hrách. To už nám něco říká. Její chuť bychom mohli charakterizovat jako jemně oříškovou. A je to pravda. Zkusíme si ji v jednoduchém salátu. Už nastal její čas.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Je to opravdu jednoduchý salát, až triviální! Nakrájíte rajčata, cibuli a přidáte cizrnu z konzervy. Jo, Bonduelle Vapeur, tedy připraveno v páře. Takže se s namáčením téhle luštěniny vůbec nemusíte párat. Ale můžete. Dva dny ji namáčejte, a ještě hodinu vařte do měkka. Nelekněte se citronu, dá salátu příjemnou nakyslou chuť a rozhodně nebudete mít pocit, že jíte šťovík.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Je to opravdu jednoduchý salát, až triviální! Nakrájíte rajčata, cibuli a přidáte cizrnu z konzervy. Jo, Bonduelle Vapeur, tedy připraveno v páře. Takže se s namáčením téhle luštěniny vůbec nemusíte párat. Ale můžete. Dva dny ji namáčejte, a ještě hodinu vařte do měkka. Nelekněte se citronu, dá salátu příjemnou nakyslou chuť a rozhodně nebudete mít pocit, že jíte šťovík.
Jestli máte chutě, že nevíte coby, zkuste thajský okurkový salát. Nejspíš bude na místě vzniku ostřejší, protože je v něm dost rýžového octa. Tak uvidíme, jak si poradím já i chuťové pohárky. A můžete si k jídlu připravit i hůlky. No, s mýma volšovýma rukama se bez nich raději obejdu.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Trochu si pohrajte s okurkou, je to zpestření a oku to lahodí. Pokud se nebojíte, přidejte rovnou třetinu šálku rýžového octa a zapomeňte na vodu. Já jsem si připravil verzi light – s vodou. A pokud vám chybí sůl, počítejte s tím, že arašídy obvykle pořídíte rovnou solené.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Trochu si pohrajte s okurkou, je to zpestření a oku to lahodí. Pokud se nebojíte, přidejte rovnou třetinu šálku rýžového octa a zapomeňte na vodu. Já jsem si připravil verzi light – s vodou. A pokud vám chybí sůl, počítejte s tím, že arašídy obvykle pořídíte rovnou solené.
Okurku škrabkou ozdobte několika zářezy. Na chuť to vliv nemá, ale vypadá to skvěle.
Okurku nakrájíme na plátky. Co možná nejtenčí, ale nepropadejte panice, že nejste struhadlo.
Připravíme si dresing. Smícháme všechny ingredience. Sezamový olej dát nálevu barvu, ocet ostřejší chuť. Vločky chilli jsou i tak trochu na ozdobu.
Arašídy nožem nasekáme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka, je dobré pro oko, když budete krájet našikmo.
Dresing přelijeme na nakrájené okurky.
Přidáme nasekané arašídy a jarní cibulku. Promícháme několikrát, aby se nálev dostal ke všem částem okurek. Dáme vychladit. Před servírováním ještě promícháme.
Možná vám název připadá padlý na hlavu, nebo kuchař, nechme to být. Dipový salát vznikl z potřeby mít ke špízům dip. A vlastně by se hodil i salát. Tak proč to nespojit.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Je to vlastně triviální. Nakrájíte zeleninu, okořeníte, osladíte, okyselíte a zalijete zakysanou smetanou. Jíst se dá samostatně, nebo právě ke špízům či jinému peprněji připravenému masu. Jen je třeba připravit a hned servírovat – on si totiž ocet se smetanou po delší době pohraje. Takže hned a teď.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Je to vlastně triviální. Nakrájíte zeleninu, okořeníte, osladíte, okyselíte a zalijete zakysanou smetanou. Jíst se dá samostatně, nebo právě ke špízům či jinému peprněji připravenému masu. Jen je třeba připravit a hned servírovat – on si totiž ocet se smetanou po delší době pohraje. Takže hned a teď.