Řecký salát | Proslavená klasika v rytmu flamenca

Řecký salát je populární součást řecké kuchyně. Připravuje se z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Nic komplikovaného, je to rychlá záležitost. Má řadu variant, protože záleží na chuti. Jamie Oliver do něho například přidává i čerstvý kopr, což leckomu nadzvedne obočí. Někdy můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo vinný ocet. Můžete do něho zamíchat i natrhaný římský salát nebo zelenou papriku. Každopádně je to salát efektní a moc chutný.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Řecký salát | Proslavená klasika v rytmu flamenca
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájenou zeleninu dáme do misky, mírně osolíme a trochu opepříme, přidáme na kostičky nakrájenou fetu, zalijeme olejem a dochutíme červeným vinným octem. Přidáme oregano a jemně promícháme.
  2. Necháme chvíli stát, aby se chutě propojily, v létě je dobré salát nechat vychladit.
    Klasický řecký salát

Rajčatový salát s tuňákem a sýrem

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Chtělo to jenom něco k zakousnutí, tak, co třeba salát? Smícháte několik zajímavých ingrediencí a je to. Zdá se to jednoduché a také jednoduché to je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Chtělo to jenom něco k zakousnutí, tak, co třeba salát? Smícháte několik zajímavých ingrediencí a je to. Zdá se to jednoduché a také jednoduché to je.
Rajčatový salát s tuňákem a sýrem
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli překrojíme podélně na poloviny a nakrájíme napříč jemné měsíčky. Celer nakrájíme na jemné plátky, sýr na drobnější kostky. Vše promícháme. Přidáme tuňáka i s olejem, vinný ocet, osolíme a opepříme. Jemně promícháme a dáme vychladit.
    Rajčata a tuňák

Rajčatový salát s červenou cibulí | Samostatný i jako součást přílohy

Rychlý, osvěžující, to je salát, na který potřebujete jenom pár minut. Vlastně jsem si uvědomil, že nějaký salát s rajčetem a cibulí býval i v repertoáru školní jídelny, taková záležitost, kde ve vodě plavalo několik kousků rajčete a cibule. Nebylo to nic moc. Ale touhle cestou nepůjdeme. Je přece možné vytvořit něco chutnějšího.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Osvěžují salát z rajčat a červené cibule má v sobě nečekanou ingredienci – sladkou papriku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Osvěžují salát z rajčat a červené cibule má v sobě nečekanou ingredienci – sladkou papriku.
Rajčatový salát s červenou cibulí | Samostatný i jako součást přílohy
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rajčata rozkrájíme na osminky, cibuli nakrájíme nadrobno. Smícháme, osolíme, opepříme, přidáme sladkou papriku a několik kapek bílého balsamikového octa, lžíci vody a pokapeme olivovým olejem. Vše promícháme, případně dáme vychladit.
Tip:

Salát si můžete udělat jako samostatnou letní lehkou večeři, nebo ho servírovat k masu, případně rovnou s masem, třeba hovězím po indicku.