Bramborová polévka | Prostě klasika
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Porce Doba přípravy
2osoby 15minut
Porce Doba přípravy
2osoby 15minut
Doba vaření
30minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
  2. Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
  4. Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
  5. Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  6. Přidáme oloupanou cibuli.
  7. Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
  8. Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut, aby brambory a zelenina byly měkké.
  9. Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
  10. Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
  11. Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
  12. Chvíli ještě povaříme.
  13. Podáváme.
Poznámky k receptu

Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.