Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.
Dlouhý opravdu dobrý guláš | Verze 2.0
Potřebujete: |
- 400 g hovězího masa roštěnec, podplečí, krk, kližka, karabáček
- 2 cibule nakrájíme nadrobno
- 2 lžičky česnekové pasty (v 30% soli)
- 1 bílou papriku nakrájíme na kousky
- 3 červené beraní rohy mild – nakrájíme na kousky
- 50 g sádla
- 100 g krájených rajčat – jo, těch z konzervy
- 2 soudková rajčata nakrájíme na drobné kousky
- 2 lžičky uzené papriky
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 2 lžičky harissy
- 2 lžičky hladké mouky
- trochu vody
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl – na dochucení, ale počítejme se solí v česnekové pastě
- pepř
- těstoviny – příloha podle volby
- houskový knedlík – příloha podle volby
Jednotky:
Jak na to:
- Maso nakrájíme na drobnější kousky.
- Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
- Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
- Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
- Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
- V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
- Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.