Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.
Hrachová kaše | Už je naše
Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
50minut
Bývá vhodné loupaný hrách přebrat a odstranit z něj případné kamínky, nečistoty a nehrachové příměsi. Půlený hrách se nemusí předem namáčet a navíc se uvařené půlené luštěniny parádně rozpadají, až v konečném stádiu vytvoří kaši. Takže vám hrách jde tímto vstříc. Paku už to chce jen klid, včas si připravit cibulku na zdobení i volské oko s klobásou.
Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minut.
Přebraný hrách několikrát propereme.
V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minut.
Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
Přidáme mouku a promícháme.
Vytvoříme jíšku.
Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
Přidáme nasekaný česnek.
Přidáme majoránku.
Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.