Jednoduše zapékaný pstruh s bylinkami
Duhový pstruh s bylinkami a křenem
Duhového pstruha jsem vlastně měl v kuchyni poprvé. Pstruha jako takového už jo, ale tohle je parádní záležitost. Až ho připravíte, možná vás překvapí růžové maso, skoro jako losos. Na jazyku se rozpadá. To jeho kámoši obecní jsou bílí jako sníh. I po upečení. Tak si tuhle lahodu dopřejte také. Trochu jsem bojoval s pekáčkem až jsem nakonec zvolil plech. I tak měla ryba co dělat, aby se tam vešla.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
30minut
Jak na to:
  1. Pstruha koupíte vykuchaného, odpadá taková ta piplačka, kterou dovedou jenom znalci. Omyjeme ho a osušíme.
  2. Do břicha vsuneme na kolečka nakrájený citron.
  3. Přidáme k citronu bylinky.
  4. Uložíme na plech, který jemně zastříkneme olivovým olejem a mírně osolíme.
  5. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak 20 až 25 minut. Pak teplotu stáhneme asi na 180 °C a necháme ještě 5 minut dojít. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce.
  6. Hotovo. Už jen přendat na talíř. I tady mám trochu logistický problém, chtělo by to pěkný ovál. Ale nejsme na recepci v Lánech, musíme si vystačit s obyčejným kulatým talířem.
  7. Podáváme s bramborem jemně omaštěným kouskem másla. Doplníme čerstvě nastrouhaným křenem.