Vařím, fotím, ochutnávám, zkouším. Recepty jak na to. Moje menu.
Kroupový kuba / Postní hostina na začátek roku
Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Ale to tak dneska si nebudeme brát, patří nějak k Vánocům a dělává se v tom čase. Plus mínus.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Doba vaření
65minut
Porce
Doba přípravy
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Doba vaření
65minut
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Doba vaření
65minut
Porce
Doba přípravy
2-4 osoby
jakchcete, s namočením i noc
Doba vaření
65minut
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Kroupový kuba
Potřebujete:
250gječných krup č. 10namočíme tak aspoň na půl hodiny, ale klidně tomu dejte čas
Kroupy propereme a namočíme do studené vody. Má to být přes noc, ale šumavská krupárna Mrskoš v návodu uvádí 30 minut. Tak to trochu zkombinujeme s jinými postupy. Takže vodu po půl hodince slijeme a dáme novou. Pak do vody přidáme sůl a vaříme 25 minut. Je dobré je míchat, aby se nepřipálily. Pak kroupy zase propereme.
Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi pak rozhřejeme sádlo a orestujeme cibulku dozlatova.
Přidáme kmín
a restujeme půl minuty.
Přidáme houby.
Promícháme.
Krátce podusíme. Tak 5 či 6 minut.
Přidáme kroupy.
Osolíme,
opepříme, přidáme majoránku
a česnek a restujeme. Tak 6 až 8 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme máslem.
Směs krup s houbami přendáme do vymazané misky, uhladíme