Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte. |
Kuře jako z fast foodu | Do toho půjdu!
Potřebujete: |
- 4 kuřecí paličky
- 3 kuřecí křídla
- 2 šálky podmáslí v tipu najdete i řešení, když ho nemáte zrovna po ruce
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 2 lžičky papriky
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 1 lžičku oregana
- 1 lžičku granulovaného česneku
- 2 lžičky medvědí soli to je sušený medvědí česnek s mořskou solí
- 2 lžičky soli
- 1 lžičku sušeného rozmarýnu
- 1 lžičku sušené bazalky
- 1 lžičku sušeného zázvoru
- 2 lžičky pepře
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 2 vejce
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 l oleje připravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
- Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
- Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
- Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
- Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
- Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
- V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
- Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
- Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
- Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
- ... nebo v troubě připravenými hranolky.