Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 35 minutes |
Cook Time |
20 minutes |
|
|
|
Need: |
- 260 g chicken thigh fillet
- 150 g jogurtu řeckého typu
- salt
- pepper
- chilli vločky
- 1 red onion
- 4 cloves garlic
- 1 feferonku
- 50 g arašíd
- 1 spoon ground ginger
- 1 spoon římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky kari
- 100 ml vývaru
- Kuřecí řízky odšlašíme (moje slovo, sorry) a nakrájíme na kostky. Můžete okrájet i veškerý tuk, já ho nechávám, nevadí mi.
- salt meat, opepříme a trochu zpikantníme mletými chilli vločkami. Jen párkrát otočíme mlýnkem, žádná velká divočina.
- Maso dáme do boxu a přidáme jogurt.
- Toss, uzavřeme a dáme do chladu. Necháme v chladu minimálně 30 minutes.
- Připravíme si ingredience na pastu.
- Nakrájíme nadrobno cibuli, feferonku, nahrubo nasekáme česnek a vše rozmixujeme spolu se zázvorem na pastu. Přidáme nadrcené arašídy.
- Heat the olive oil, přidáme římský kmín a krátce orestujeme.
- Přidáme pastu a kari. Ještě chvilku restujeme.
- Přidáme kuřecí kousky naložené v jogurtu.
- Zalijeme vývarem, promícháme a zakryjeme. Necháme na mírném ohni probublávat asi 15 minutes.
- Odkryjeme a omáčku necháme redukovat, pokud je třeba.
- Podáváme s rýží.