Červenou řepu mám rád. Takové ty kostičky v nálevu, to je chutná záležitost. Už jsem si několikrát koupil tu červenou řepu, kterou se nikdo neodváží prodávat nablýskanou, nechávají ji jejímu osudu. Moc příznivců nemá a myslím, že to není fér. Tentokrát jsem se do ní pustil. Bod jedna, vaříme. Ale jak? Vaříme ji v osolené vodě, do které přidáme kmín a vaříme ji 40 až 50 minut. Pak teprve oloupeme. A můžeme přikročit k vaření.
Kuřecí prsa s červenou řepou
Potřebujete: |
- 2 kuřecí prsní řízky
- 2 červené řepy uvařené, nakrájené na osminky
- 4 střední brambory nakrájíme na osminky
- 1 střední mrkev nakrájíme na jemné plátky
- 4 šalotky nakrájíme na kolečka
- 100 ml bílého vína
- 100 ml kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku rozdrtíme je plochou stranou nože
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky balsamikového octa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- máslo
- sůl
- pepř
Jednotky:
Jak na to:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Smícháme červenou řepu, brambory, mrkev, šalotku a česnek. Vše dáme do zapékací misky nebo pekáčku. Jemně posolíme a opepříme. Decentně!
- Do 2 lžic olejem dáme sušený tymián a balsamikový ocet, pořádně promícháme. Směs nalijeme na zeleninu. Dáme do touby a pečeme 20 minut.
- Mezitím naklepeme kuřecí řízky, osolíme a opepříme.
- Rozehřejeme lžíci oleje na pánvi a kuřecí řízky osmahneme, tak 5 minut z každé strany. Sami uvidíte, jestli je maso opečené. Pánev si dáme stranou, bude ještě potřeba.
- Jakmile je zelenina po 20 minutách upečená, položíme navrch kuřecí řízky a vrátíme do trouby a pečeme ještě další asi 20 minut.
- Na pánvi, kde jsme pekli maso rozhřejeme kousek másla a pak nalijeme víno a necháme vařit. Můžeme přidat šťávu z pečené zeleniny. Pomůžeme si dřevěnou špachtlí, abychom připečené pozůstatky kuřecího vrátili do hry. Necháme víno redukovat a přilijeme kuřecí vývar podle potřeby. Provaříme a ještě trochu redukujeme.