Makrela zapékaná s bramborem | Variace na známé téma
Zapečná makrela s okurkovým salátem
Není to rychlovka, ale zase můžete ocenit jednoduchost receptu, který se povede každému. Tím nikoho nepodceňuji, jenom chci říct, že je to taková brnkačka. K zapečené makrele můžete přidat okurkový salát, nakládanou okurku nebo jinou zeleninovou laskominu.
Porce Doba přípravy
2osoby 30minut
Porce Doba přípravy
2osoby 30minut
Doba vaření
45minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Brambory uvaříme ve slupce a po mírném vychladnutí oloupeme. Stačí tak 20 minut, je to započítáno v čase na přípravu.
  2. Nachystáme si všechno, co potřebujeme. Z makrely pak vybereme maso.
  3. Zapékací misky vymažeme máslem. Na dno poklademe na plátky nakrájené brambory.
  4. Poklademe vrstvou na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
  5. Přidáme vrstvu makrely.
  6. Opepříme.
  7. Překryjeme další vrstvou brambor. Navrch položíme kousek másla a dáme do trouby předeřáté na 220 °C. Teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 25 minut nebo dokud brambory nezačnou zlátnout. Mám rád, když mají brambory tu zlatavou kůrčičku. Ona změkne v momentě, kdy uděláte další krok. Ale chuťově to tam zůstane.
  8. Mezitím rozmícháme zakysanou smetanu s vejci a trochou mléka.
  9. Dobře prošleháme.
  10. Opepříme a osolíme.
  11. Zalijeme smetanou brambory s makrelou.
  12. Dáme zpět do trouby a pečeme 15 minut.
  13. Hotovo.
  14. Podáváme. Třeba s pikantním okurkovým salátem.