Jo, zadařilo se ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Potřebujete: |
- 2 kuřecí prsa
- sáček zelených oliv bez pecky
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 citron
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky kajenského pepře nebo chilli
- 1 lžičku čerstvého zázvoru nastrouhaného, může pomoci i sušený mletý
- sůl
- pepř
- 4 lžičky harissy
- 2 lžíce medu
- listovou petržel
- mátu
- 1-2 lžíce olivového oleje
Jednotky:
Jak na to:
- Připravíme si všechno, co potřebujeme.
- Smícháme všechno koření a přidáme sůl.
- Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
- V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
- Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
- Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
- Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
- Podáváme s rýží.