Köttbullar jsou masové kuličky, která vám servírují v prodejnách IKEA. Tak si uděláme variantu, proč ne? Kuličky? Přitom někdy jde jenom o tvar. Když by jste masové těsto, které děláte na karbanátky ušulali do kuliček, tak budete relativně blízko. Nějaký rozdíl zde ale přeci být musí, takže jaké ingredience třeba používá švédská gastronomická hvězda, dříve herec Per Morberg? Pera neznám, ale z jeho receptu si udělám základnu. Pak pojedu po svém. Per má k dispozici vepřové a hovězí, já jenom hovězí. Už tady se lišíme.
Masové kuličky | Skoro jako z IKEA
Potřebujete: |
- 300 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 cibuli
- 1 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- hladkou mouku
- máslo
- sůl
Jednotky:
Jak na to:
- Cibuli rozpůlíme a jednu polovinu nakrájíme nadrobno, druhou na trochu větší kousky. Pokud se vám to nepovede, radši obě půlky krájete nadrobno, pak by to dělalo paseku. Polovinu cibule osmahneme na másle.
- Necháme osmahnutou cibuli mírně vychladout a přidáme k mletému masu. Přidáme i surovou cibuli.
- Přidáme vejce, sůl a koření.
- Přidáme ke směsi trochu smetany na šlehání. Pokud se vám zdálo, že bude směs řídká, zjistíte, že smetana ji docela slušně zahustí. Rozhodně zapomeňte na strouhanku.
- Vytvoříme masovou směs a necháme chvilku odpočinou v chladu.
- Rukama namočenýma ve vodě pak vytvoříme kuličky. Dáme do chladu tak na 15 minut.
- Kuličky opečeme na másle. Při opékání pohybujeme s pánví, aby se opekly ze všech stran.
- Pozor jen, abyste nemávali pánví příliš a máslo nestříkalo. Až budete kuličky dávat stranou, nechte v pánvi výpek. Budete ho potřebovat.
- Hotové kuličky dáme stranou.
- Do trochy vývaru rozmícháme hladkou mouku. Tak 1 lžičku.
- Do pánve s výpekem nalijeme vývar. Dobře promícháme.
- Přidáme vývar s moukou a promícháme. Chvilku povaříme.
- Přidáme smetanu a promícháme.
- Hotová omáčka.
- Kuličky podáváme s omáčkou a dalamánkem.